La penitenciar, ca la băi la Govora. Camera Deputaților a aprobat un act normativ care instituie dreptul unor categorii de deținuți de a-și ispăși o parte din pedeapsă la domiciliu, sub supraveghere. Totodată, detenția va avea loc doar în weekend, în peniteciarul în care au fost încarcerați sau în centre special create pentru acest tip de măsură privativă de libertate.


Proiectul legii instituirii închisorii de weekend a stârnit o serie de controverse și proteste din partea parlamentarilor Opoziției. Cu toate acestea, Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a decis aprobarea unor măsuri aletrnative de executare a pedepselor cu închisoarea, printre care se numără și instituirea detenției de weekend. Anumiți deținuți, care au primit condamnări mai mici de cinci ani, pot fi lăsați acasă în timpul săptămânii, cu supraveghere din partea autorităților sau cu ajutorul unor brățări electronice. Însă, în zilele de sâmbătă și duminică se vor întoarce în penitenciar sau într-un centru special creat pentru un astfel de regim privativ de libertate.

În urma amendamentelor adăugate de parlamentarii PSD s-a ajuns la concluzia că măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013. Ele constau în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar. Nu toți deținuții pot beneficia de prevederile noii legi, ci doar cei care au condamnări sub cinci ani. Sunt excluși de la aceste drepturi cei încarcerați pentru infracțiuni cu violență și recidiviștii, însă pot profita de aceste prevederi politicienii sau funcționarii condamnați pentru corupție.

O altă condiție pentru a obține un regim de detenție alternativ este ca deținutul să fi executat măcar o cincime din pedeapsa privativă de libertate. În cazul persoanelor condamnate la cel mult un an de închisoare cu executare, pedeapsa poate fi convertită în arest la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă. În urma propunerilor venite din partea UDMR, fiecare carte scrisă în închisoare îi garantează deținutului o reducere cu 20 de zile a pedepsei.

 

 
 
Loading...