Creştinii se află în Postul Paştelui, dar miercuri, 25 martie, este Bunavestire, zi în care este dezlegare la peşte. Iată câteva reţete pentru gospodinele care respectă această tradiţie. Cum se fac plachia de crap ţărănească la cuptor, pasta de peşte, saramura boierească de crap şi supa de peşte.


Crapul este unul dintre cei mai gustoşi peşti care se găsesc în apele şi în supermarketurile din România, spun cunoscătorii. Carnea de crap se poate consuma fiartă, prajită, friptă, afumată, marinată şi poate fi gătită la grătar, scrie adevarul.ro.

Dezlegarea la peşte. Cele mai gustoase preparate din peşte

Miercuri, 25 martie, este Bunavestire, zi în care este dezlegare la peşte. Iată câteva reţete pentru gospodinele care respectă această tradiţie.

Plachia de crap ţărănească

Plachia de crap ţărănească la cuptor este un preparat ideal pentru masa de Bunavestire.

plachie_de_crap-preparat-dezlegare_la_peste.jpg

plachie_de_crap-preparat-dezlegare_la_peste
Plachia de crap ţărănească la cuptor este un preparat ideal pentru masa de Bunavestire
Foto: adevarul.ro

Ingrediente (pentru 4 porţii)

  • un crap întreg bucăţi sau file de crap
  • 7-8 roşii suc de roşii
  • 4-5 ardei graşi
  • 4 cepe
  • 3-4 căţei de usturoi
  • Pătrunjel
  • un pahar de vin alb
  • lămâie
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • tarhon
  • Mod de preparare

  • Curăţaţi crapul de solzi şi de intestine, spălaţi-l şi crestaţi-l pe ambele părţi în funcţie de numărul de porţii dorite. Apoi se freacă cu puţină sare.
  • Tăiaţi ceapa peştişori, puneţi-o într-o tigaie cu o ceşcuţă cu apă şi înăbuşiţi-o până devine sticloasă.
  • Adăugaţi ardeii tăiaţi cubuleţe sau peştişori, usturoiul tăiat mărunt sau zdrobit, roşiile tăiate mărunt, sucul de roşii, o parte din pătrunjel tăiat mărunt (restul se păstrează pentru a fi adăugat la sfărşit).
  • Amestecaţi bine ingredientele şi adăugaţi vinul, după care potriviţi de sare şi condimente.
  • Această compoziţie se toarnă într-o tavă, pe care se aşează peştele pe care îl puteţi acoperi cu o parte din amestec.
  • Din când în când, scoateţi tava din cuptor şi stropiţi-l cu sosul din tavă.
  • Când peştele este pătruns şi rumenit, adăugaţi restul de pătrunjel, ornaţi cu felii de lămâie şi opriţi focul.
  • Saramură boierească de crap

  • Ingrediente

  • un peşte crap
  • ardei roşu
  • ardei iute
  • câteva roşii
  • ceapă albă
  • usturoi
  • boia dulce
  • pătrunjel
  • puţin ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Crapul se curăţă bine de solzi şi apoi se presară sare pe deasupra. Se frige pe grătar, pe ambele părţi, până când peştele se rumeneşte bine, conform reţetei culinar.ro. În timp ce peştele se face la grătar, puteţi să tăiaţi legumele în felii groase şi să le puneţi pe grătar în partea opusă peştelui.

După ce s-au copt legumele, puneţi-le într-o tigaie şi stropiţi-le se cu puţin ulei, adăugaţi apă şi lăsaţi totul la fiert, la foc mic.

Când legumele încep să fiarbă, puteţi să adăugaţi sare, piper, boia dulce şi usturoiul tăiat.

Urmează să luaţi peştele fript de pe grătar şi să-l puneţi peste legume, apoi lăsaţi la fiert molcom.

Pentru ca peştele să rămână zemos, după ce saramura a dat în clocot, totul se pune într-o tavă şi se lasă 10-15 minute la cuptor.

La final puteţi să presăraţi pătrunjel tocat.

Pastă de peşte delicioasă

Reţeta pentru pasta de peşte se prepară în aproximativ două ore şi este foarte simplu de realizat.

Ingrediente:

  • 3 kg de peşte proaspăt (Novac sau orice fel de peşte care are mai puţin oase)
  • 1 kg ceapă
  • 1 kg morcov sau de gogoşari
  • Bulion după gust
  • Condimente (sare, boabe de pieper, foi dafin, ienibahar)
  • 1/2 litru oţet
  • 2/3 litru ulei

Mod de preparare

Se face o compoziţie formată din două părţi apă (un litru), o parte oţet şi una de ulei care sepune la fiert.

Se adaugă o lingură de sare, boabe de piper şi ienibahar şi foi de dafin.

Când dă în clocot se pune la fiert peştele tăiat în felii mari.

Se fierbe aproximativ 15 minute după care se scoate la răcit, se îndepărtează oasele şi se dă prin maşina de tocat.

Separat se pune ceapa tocată la călit, se adaugă morcovul dat prin răzătoare peste care se adaugă o linguriţă cu sare.

Reţeta se poate face şi fără morcov, dar acesta va da preparatului final un gust mai dulce fără a adăuga zahăr. Mocovul poate fi înlocuit cu gogoşari tăiaţi felii (tot 1 kg).

Când legumele s-au înmuiat se dă compoziţia deoparte şi după ce s-a răcorit se dă prin blender sau maşina de tocat.

Se amestecă peştele cu legumele şi se pune din nou la fiert.

Când este aproape gata se adaugă bulion după gust (200-300 grame).

Dacă scade prea tare compoziţia se poate adăuga câte puţin din supa care a rămas de la fiertul peştelui.

Pasta de peşte se pune în borcane şi pentru a putea fi păstrată trebuie sterilizată.

Este o gustare delicioasă şi săţioasă care poate fi servită ca aperitiv şi la mesele festive.

Reţetă de supă de peşte

Avem nevoie de 500 de grame de peşte, un cartof, un morcov, două cepe, o legătură de pătrunjel verde, sare, două frunze de dafin.

Mod de preparare

  • Se curăţă peştele de solzi şi se spală bine.
  • Se curăţă şi se spală legumele.
  • Se pune peştele într-o cratiţă şi se acoperă cu apă.
  • Se dă la fiert, alături de o ceapă tăiată bucăţi mari şi frunzele de dafin.
  • Atunci când începe să fiarbă, se dă focul mic şi se mai lasă vreo 20 de minute.
  • După ce a fiert, treceţi peştele cu tot cu supă printr-o sită, pentu a evita orice os mărunt care rămâne în apă.
  • Supa se toarnă înapoi în cratiţă şi se pune la foc.
  • Peştele se lasă să se răcorească pe sită.
  • Se taie cubuleţe cartofii, morcovii şi o jumătate de ceapă.
  • Se adaugă în supa de peşte şi când începe să fiarbă se acoperă cu un capac şi se lasă 30-40 de minute, până când legumele sunt gata.
  • Peştele ales de oase se rupe în bucăţele mici şi se adaugă în supă, după ce s-au fiert legumele.
  • Jumătatea de ceapă rămase se taie mărunt, împreună cu pătrunjelul.
  • Supa se potriveşte de sare, se poate acri cu borş sau suc de lămâie.
  • Se pune apoi verdeaţa şi ceapa şi se stinge imediat focul.
  • Se lasă acoperită cu un capac circa 20-30 de minute, să pătrundă toate aromele.

Citeşte şi:

Secretul celei mai pufoase salate de icre proaspete. Cum se prepară fără să se taie

Cel mai bun şalău la cuptor

 

Loading...