Diagnostic și tratament personalizat în leucemia cronică

Ultima actualizare:

    Leucemia poate fi recunoscută prin paloarea pielii sau febră inexplicabilăwww.clicksanatate.ro
Leucemia poate fi recunoscută prin paloarea pielii sau febră inexplicabilăwww.clicksanatate.ro

Aproximativ 3.200 români suferă din cauza leucemiei limfocitare cronice, 900 de persoane fiind diagnosticate cu această problemă de sănătate, în fiecare an. Boala afectează adesea pacienții vârstnici care suferă şi de hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, fibrilație atrială, accident vascular- cerebral. Necesitatea unui tratament personalizat ca urmare a unui diagnostic molecular a fost luată în discuţie recent în cadrul unei dezbateri pe această temă.

Medicii specialiști în hematologie au subliniat, în cadrul dezbaterii ”Îmbunătățirea managementului LLC în România”, organizată joi (7 noiembrie) de asociația Echitate în Sănătate în parteneriat cu revista Politici de Sănătate, importanța unui tratament personalizat, cu terapii inovatoare și rezultate superioare, pentru pacientului cu leucemie limfocitară cronică, ca urmare a unui diagnostic molecular ce poate fi stabilit în centre de excelență.

”Pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la un diagnostic precis, odată ce există suspiciunea. De multe ori, în clinicile noastre primim pacienții tardiv, cu faze avansate ale bolii, când terapia nu mai este atât de eficientă. Diagnosticul se face în centrele universitare în care se derulează și subprogramul de diagnostic al leucemiilor acute (susținut de CNAS)”, a explicat conf. dr. Horia Bumbea, vicepreședinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.

Terapiile inovatoare, soluții cu beneficiu maxim pentru pacienți

În prezent, tratamentul s-a schimbat radical, în ultimii ani au apărut terapii inovatoare care nu mai sunt citostatice și au o eficiență sporită și un risc mai mic pe termen lung. Noile terapii oferă un răspuns profund și, de aceea, trebuie utilizate corect, la pacientul care va avea un beneficiu maxim de pe urma lor.

”În ultimii ani, avem multe medicamente noi în piață. Cred că ne trebuie și diagnostic specific, complet și complex pentru aceste cazuri, ca să oferim pacienților acele molecule noi de care au nevoie, în funcție de factorii de prognostic. Profilul genetic și molecular ne ajută să facem tratament personalizat. Ar trebui să avem și un registru de boală în care să  concluzionăm eficiența tratamentului acestor pacienți”, a afirmat prof. dr. Alina Tănase, președinte al Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr, Vasile Ciurchea, a subliniat că pacienții trebuie să primească tratamentul cel mai bun, cât mai repede și cât mai aproape de casă. ”Mi-aș dori să existe centre de excelență la nivel de regiune, centre în care să se stabilească abordarea terapeutică unitară. Casa de Sănătate sprijină orice inițiativă derulată pentru bunăstarea și sănătatea pacienților. Sper ca, după organizarea acestor întâlniri la nivel de centre universitare, să trecem și la realizarea efectivă a centrelor de excelență și, într-un an, să vedem și rezultatele”, a spus Vasile Ciurchea.

Cauze și simptome

Leucemia limfocitară cronică (LLC) este un cancer de sânge rar, grav, caracterizat prin acumularea progresivă și anormală de celule albe în sânge, măduva osoasă și țesutul limfatic. Jumătate dintre cazuri sunt asimptomatice, ca atare boala poate fi descoperită uneori doar întâmplător și în stadii avansate. În ciuda eforturilor depuse de oamenii de știință, cauza bolii rămâne o necunoscută. Factorii de risc sunt: expunerea la unele produse chimice utilizate în agricultură/ în mediul industrial, factori de mediu, asocierea cu anumite infecții virale, factori genetici (antecedentele familiale - LLC are una dintre cele mai mari predispoziții moștenite pentru malignități hematologice - aproximativ 10% dintre pacienții care dezvoltă LLC au un istoric familial de boală). Printre simptomele LLC se numără transpirațiile nocturne, anemia, febra, durerea abdominală și pierderea în greutate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net