Autorităţile anunţă scumpiri în cascadă la electricitate, care se adaugă la majorarea aprobată la 1 iulie, transmite digi24.ro. Prima modificare ar putea veni la 1 octombrie, iar la sfârşitul anului facturile se vor mai scumpi o dată. De vină sunt preţurile de pe bursă, care continuă să crească şi se apropie de valorile istorice înregistrate la începutul anului.


Pe consumatorii casnici îi aşteaptă două noi scumpiri la electricitate. Cumulate, acestea ar putea ajunge la 10 procente faţă de preţul actual, majorat deja cu 8%, în medie, de la 1 iulie. Prima creştere vine din cauza preţurilor mari la care furnizorii sunt obligaţi să cumpere energia de pe bursă. A doua creştere va veni la sfârşitul anului şi va fi de până în 5 procente, estimează ANRE.Astăzi energia electrică vândută pe bursă este de peste două ori mai scumpă decât anul trecut, tot pe 3 august. Preţul maxim azi este de 500 de lei pentru fiecare Megawatt oră, iar pentru energia livrată pe 4 august, preţul ajunge la 570 de lei per Megawatt oră.

Situaţia este greu de explicat, în condiţiile în care producţia de energie în hidrocentrale are cea mai mare pondere din total. Cum aceasta este şi cea mai ieftină energie, în mod normal preţul ar trebui să scadă. Un alt argument pentru evoluţia cotaţiei pe bursă este seceta. Cu toate astea, debitul pe Dunăre la intrarea în ţară este la acelaşi nivel ca în 2016, când preţul electricităţii era mult mai mic. Datele contradictorii au impus o analiză, explică şeful ANRE.„Suntem foarte interesaţi să vedem care sunt elementele care au produs această creştere faţă de unele condiţii similare din trecut, atunci când nu s-au înregistrat aceste preţuri. Se utilizează mai mult rezervele lacurilor. Energia electrică produsă în lacuri este mai scumpă decât cea produsă pe Dunăre. Ăsta este un element pe care l-am observat”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedinte ANRE.

 

 

Loading...