Dispute pe Pilonul II de pensii! Se dorește creșterea contribuției la 5% din 2021

Ultima actualizare:

    Mai mulți bani strânși la Pilonul II de pensii
Mai mulți bani strânși la Pilonul II de pensii

Contribuţia la Pilonul II de pensii va creşte la 5% din 2021 şi va ajunge la 6%, aşa cum cere legea. Declarația a fost făcută ieri, 7 ianuarie, de Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. La o zi distanță, Raluca Turcan i-a transmis colegului său să nu agite inutil populația.

Bani proprii pentru bătrâneți liniștite! Asta își dorește Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, care este de părere că românii nu ar mai trebui să depindă de majorările acordate de stat, ci să poată trăi din pensia privată.

Aceasta se acumulează în contul personal pe întreaga perioadă cât omul este salariat. Dar ca venitul să fie unul și mai mare, demnitarul propune revenirea la creșterea contribuției la Pilonul II, așa cum se stabilise inițial, de la 3,75%, cât este în prezent, la 5%, din 2021, ajungându-se treptat la 6%.

În felul acesta, contribuția către pensia de stat va scădea. Ceea ce va însemna o presiune mai mică pe bugetul asigurărilor sociale.

Florin Cîțu: ”Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii”

„Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare. Anul acesta, am reuşit să salvăm Pilonul II de pensii prin eliminarea din Ordonanţa 114 a cerinţei privind creşterea capitalului. Bineînţeles că a trebuit să revenim prin Ordonanţa de ieri, pentru că PSD a atacat la Curte un proiect de lege care elimina şi taxa bancară şi această cerinţă de capital pentru Pilonul II de pensii, ca să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani. Este momentul să venim şi cu viziune pe termen lung”, a explicat Florin Cîţu aseară la Ralitatea Plus.

Sindicaliștii nu sunt de acord cu creșterea contribuției la Pilonul II

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Național Tripart de Dialog Social, aceștia nefiind de acord cu creșterea procentului.

”Guvernarea PNL și-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II; creșterea procentului virat la Pilonul II. În esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de câtre salariații care cotizează la sistem. Pilonul II de pensii nu este (doar) un business, ci un sistem de protecție socială! Astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali și societatea civilă, cât și a unei analize pe baza unor date și simulări concrete”, au transmis reprezentanții Cartel Alfa.

Raluca Turcan: ”Agităm inutil opinia publică”

Astăzi, vicepremierul Raluca Turcan a declarat la Palatul Victoria, într-o conferință de presă, că nu trebuie discutate procente și termene exacte fără simulări legate de o asemenea modificare la Pilonul II de pensii, pentru că ar agita inutil opinia publică.

„Cred că acestea sunt discuții tehnice. Este evident pentru toată lumea ca Pilonul II de pensii trebuie întărit astfel încât un număr cât mai mare de români să poată să aibă asigurată o pensie dintr-o sursă de finanțare alternativă. Procentele exacte, termenele, nu cred că trebuie discutate fără simulări exacte. În momentul în care vor exista toate aceste simulări le vom prezenta public, nu am face decât să creștem gradul de incertitudine în spațiul public”, a spus Turcan.

În martie 2018, Guvernul PSD a scăzut procentul care merge la pensiile private, de la 5,1% la 3,75%.

În prezent, peste 7,3 milioane de români cotizează la pensia privată obligatorie și au în conturio medie de 7.631 de lei. Activele celor șapte fonduri care adminitsrează Pilonul II înregistrau 59,11 miliarde de lei.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cum-si-cand-poti-intra-posesia-pensiei-private

https://www.click.ro/news/national/cat-de-sigure-sunt-de-fapt-pensiile-private-din-romania-poti-sa-pierzi-banii

https://www.click.ro/news/national/totul-despre-pensiile-private-obligatorii

https://www.click.ro/news/national/ai-pensie-privata-guvernul-vrea-sa-ti-dea-mai-putini-bani-la-batranete

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net