Doctorița de „cobai” a fost arestată. Uite ce spun procurorii!

Ultima actualizare:

    Delia Podea este șefa secției Psihiatrie a Spitalului Județean Arad
Delia Podea este șefa secției Psihiatrie a Spitalului Județean Arad

Medicul psihiatru Delia Podea, din Arad, vizată în dosarul privind studii clinice pentru autorizarea unor medicamente, a fost arestată, miercuri, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, pentru 30 de zile, potrivit News.ro. Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este defintivă, dar este executorie, Delia Podea fiind dusă în arestul Poliţiei Capitalei. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, „în perioada 2014 - mai 2016, inculpata, în calitate de medic psihiatru la Spitalul Clinic Judeţean Arad - Secţia Clinică de Psihiatrie, nu şi-ar fi îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu de investigator principal cu ocazia derulării unor studii clinice în sensul efectuării acestora fără consimţământul informat al subiecţilor  şi consemnând personal sau prin intermediul subinvestigatorilor în documentele medicale întocmite, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul de urmat şi efectele acestuia, cu consecinţa compromiterii rezultatelor studiilor clinice respective, ce ar avea ca efect rezultat autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente sau substanţe ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei, dar şi drepturile pacienţilor”.

„Utilizând ascendentul moral şi profesional de care beneficia în relaţia cu medicii rezidenţi ai Secţiei de Psihiatrie, cărora le era îndrumător de rezidenţiat, având şi calitatea de cadru didactic la o universitate din acelaşi oraş, (Delia Podea, n.r.) îi determina şi îi constrângea pe aceştia să săvârşească astfel de ilegalităţi”, mai susţin procurorii.

Medicul psihiatru Delia Podea a fost audiată pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri într-un birou de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, după ce în locuinţa acesteia şi la cabinetul privat pe care-l deţine în centrul Aradului au avut loc percheziţii.

Procurorii de la Parchetul instanţei supreme au ridicat, marţi, documente de la peste 30 de spitale, între care Spitalul ”Al. Obregia”, Spitalul Militar din Capitală, Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul de Psihiatrie Voila şi Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, dar şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Anchetatorii au date că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar au desfăşurat studii clinice nelegale, „fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”, se arăta într-un comunicat de presă al PICCJ transmis marţi agenţiei News.ro.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net