Tot mai mulți români ajung la terapie intensivă din cauza infecției cu Covid-19. În ultimele 24 de ore, s-a înregistrat un record la acest capitol: 828 de persoane sunt internate la ATI. Medicul Virgil Musta atrage atenție că nerespectarea regulilor ar putea să ne coste Crăciunul cu cei dragi.


Într-o intervenție telefonică la Digi24, doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, a punctat foarte clar: nu respectăm regulile, nu scade rata îmbolnăvirilor, nu vom avea sărbători în familie.

  • "La Timișoara nu mai avem loc pe ATI"

"Suntem necăjiți, că din păcate mai sunt și oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situație așa dificilă. La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID. Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească".

  • "Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient"

"Această roată care se rostogolește peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili și dacă nu respectăm regulile cu strictețe.

Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijoratoare, iar medicul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență".

  • "Trebuie să fim responsabili"

"Un calcul matematic arată că într-o săptămână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește".

  • "Nu cred că vom avea sărbători de iarnă"

"Tot matematica, statistica, arată ca la acest număr mare de cazuri există un număr mare de cazuri de foarte critice și decese în ATI.

Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă. Noi vom rămâne la datorie și vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalți nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi inchise și toate evenimentele restricționate".

  • "Dacă vom mai avea Crăciun, depinde doar de noi"

Tot legat de petrecerea Crăciunul alături de familie, de rude, bunici, nepoți, a fost citat Virgil Musta și de publicația timișoreană Renașterea: „Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun, depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire, va fi foarte grav. Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul Pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic".

Citește și:

Cum te tratezi acasă dacă ai un caz ușor de Covid-19. Recomandările medicului Virgil Musta

8 luni de Covid în România. Cum am ajuns de la 1 pacient la peste 5.000 de cazuri pe zi

 
 
Loading...