Doi urşi, ţinuţi captivi într-o gospodărie din Arad de peste 15 ani

Ultima actualizare:

    Cele două patrupede masive  sunt chinuite într-o cuşcă  de numai 9 metriFotografii: Asociaţia Milioane de Prieteni / Facebook / Paula Ciotloş
Cele două patrupede masive sunt chinuite într-o cuşcă de numai 9 metriFotografii: Asociaţia Milioane de Prieteni / Facebook / Paula Ciotloş

De necrezut! Autorităţile nu sunt capabile să salveze urşii pe care un arădean îi ţine în gospodăria sa de peste 15 ani. Animalele stau în cuşti, fără să aibă o minimă libertate de mişcare. Garda de Mediu, Poliţia şi alte instituţii ale statului n-au reuşit să soluţioneze acest caz strigător la cer.

Unde-i lege nu-i tocmeală: o persoană fizică nu are dreptul să deţină animale sălbatice din specii protejate, printre care se numără şi ursul brun. Cu toate acestea, Garda de Mediu Arad susţine că nu poate lua nici o măsură împotriva unui cetăţean din judeţul Arad care are doi urşi în captivitate. Asociaţia Milioane de Prieteni încearcă, de mai bine de 15 ani, să elibereze animalele, însă autorităţile îşi tot pasează vina pentru lipsa de acţiune.  

Garda de Mediu dă din umeri 

 Primul control făcut acasă la arădean a avut loc în iulie 2007, când s-a constatat că proprietarul urşilor nu avea autorizaţie de deţinere. La ultimul control efectuat, în iunie 2019, mai existau doar două animale. Bărbatul a explicat că două au murit, iar alte două au fost date cuiva, dar n-a prezentat nici un document.  

Deşi legea e clară, Garda de Mediu Arad arată că nu poate face nimic pentru preluarea animalelor, scrie adevarul.ro. „Pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de Direcţia Sanitară Veterinară”, dă din umeri Garda de Mediu Arad. „Este un răspuns care  sfidează legile ţării, sfidează bunăstarea animalelor, sfidează protecţia animalelor”, subliniază Paula Ciotloş, vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.  

«Nu ştiu cum se aplică  legile acestei ţări» 

Bărbatul a cumpărat doi urşi în 1992, când legea nu interzicea această situaţie, dar deţinerea animalelor de către o persoană fizică este ilegală în prezent. Acum, în ţarcul bărbatului se mai află o ursoaică de 29 de ani şi puiul ei, în vârstă de 15 ani. „Această persoană are doi urşi şi a deţinut, la un moment dat, chiar şapte, fără autorizaţie, fără absolut nimic. Pentru că animalele sunt înregistrate la Direcţia Sanitară Veterinară şi acestea au carnete de sănătate, fiind cumpărate pe vremea când era legal, le poate deţine în continuare, în opinia celor de la Garda de Mediu Arad. Nu ştiu cum se aplică legile acestei ţări de către anumite instituţii şi de către anumite persoane”, afirmă Paula Ciotloş.   

A cerut 12.000 de euro  pentru un exemplar 

Reprezentanta asociaţiei care administrează şi Sanctuarul Libearty de la Zărneşti consideră că animalele trebuie să scape de condiţiile improprii din gospodărie şi să se bucure de libertate. Paula Ciotloş dezvăluie că există un filmuleţ realizat de câţiva jurnalişti francezi, care s-au dat drept cumpărători. Gazetarii au negociat cu arădeanul tranzacţionarea unui patruped, iar proprietarul urşilor a fost de acord să vândă un exemplar pentru 12.000 de euro, aşa cum se poate vedea în filmul preluat de mai multe posturi de televiziune. Cei doi urşi trăiesc într-un spaţiu impropriu, de numai 80 de metri pătraţi. Trebuie spus că, în libertate, un urs par-curge şi 100 de kilometri pe zi. Astfel, nu e de mirare de ce urşii care ajung în rezervaţia Libearty, după o lungă perioadă de captivitate, fac şanţuri în formă de cerc, deşi au sute de hectare la dispoziţie. Trauma trăită în perioada în care au fost ţinuţi în cuşti, unde se deplasau în cerc, se vindecă foarte greu.  

Click! spune

Tanczos Barna, 

ministrul Mediului, Apelor şi Pădurii, declară că nu are nici o informaţie despre caz. În schimb, un angajat al Gărzii de Mediu Braşov susţine că ştie de mulţi ani despre această situaţie şi că ar fi vorba despre un interlop. Individul ar fi pus şi un afiş la poartă, în care îi ameninţă pe cei care intenţionează să-i ia urşii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net