Dosarul „10 August”. Primele condamnări. Închisoare cu executare pentru agresorii femeii jandarm

Ultima actualizare:

    Dosarul „10 august” bate pasul pe loc
Dosarul „10 august” bate pasul pe loc

În dosarul „10 August” apar primele condamnări. Este vorba despre doi bărbați care au agresat o femeie jandarm în timpul manifestațiilor din vara lui 2018. Ionuț Liviu Cojoacă și Daniel Dumitru au primit închisoare cu executare, iar decizia este definitivă.

Curtea de Apel București a pronunțat astăzi prima decizie definitivă în legătură cu evenimentele din 10 august 2018. Judecătorii au majorat pedepsele date în primă instanță în cazul a șapte bărbați cercetați pentru agresarea unei femei jandarm în timpul protestului. Doi dintre ei au fost condamnați la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, respectiv 2 ani și 9 luni de închisoare. Ceilalți cinci inculpați au rămas cu pedepse care variază de la câteva luni până la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. 

Toţi cei şapte inculpaţi sunt obligaţi să efectueze muncă în folosul comunităţii, între 90 şi 120 de zile, şi au interdicţie pe o perioadă de 5 ani să mai participe la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acţiuni de protest organizate sau spontane. În plus, trei dintre agresori trebuie să-i plătească în solidar Ştefaniei Nistor suma de 10.000 euro cu titlu de daune morale.

Ștefania Nistor a suferit traumatisme minore și a fost repede externată

Ștefania Nistor, femeia jandarm ce făcea parte din forţele de ordine ale Jandarmeriei a fost lovită de mai mulţi protestatari în 10 august 2018. Ea a fost prinsă în mulţime alături de un alt coleg, fiind loviţi de mai mulţi protestatari. Alţi protestatari au intervenit, însă, şi au făcut scut, pentru a-i apăra pe cei doi. La scurt timp, Jandarmeria a anunțat că femeia a fost internată cu suspiciune de fractură la coloana cervicală. Însă a fost externată după câteva zile.

În dosarul „10 august”, ancheta bate pasul pe loc 

După protestele violente din 10 august 2018 au fost deschise mai multe investigații penale, cea mai importantă dintre ele în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii împotriva protestatarilor. Procurorii au anunțat anul trecut clasarea anchetei, conducerea de atunci a DIICOT a infirmat însă decizia, dar până acum cercetările nu s-au reluat deoarece o instanță este așteptată să confirmare reluarea investigațiilor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat anul trecut că vinovații trebuie trași la răspundere și trebuie să se facă lumină în dosarul legat de evenimentele din 10 august 2018.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net