Dosarul ”Case pentru generali”, prima sentință definitivă

Ultima actualizare:

    Zece generali și colonei au luat ilegal case de serviciu în centrul Capitalei, apoi le-au vândut
Zece generali și colonei au luat ilegal case de serviciu în centrul Capitalei, apoi le-au vândut

Au avut grade înalte în Armată, dar au vrut și case ieftine de la stat. Zece generali și colonei sunt acuzați de prejudicii de 1,4 milioane lei și au primit condamnări la prima instanță. Generalul Mircea Chelaru a primit prima sentință definitivă, 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Case pentru generali”.

Generalul Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General, a fost condamnat definitiv, de magistraţii de la Curtea de Apel, la 3 ani de închisoare cu suspendare, relatează România TV. Deși făcuse recurs, sentința a fost menținută.

Dosarul lui Chelaru a fost disjuns din cel al lui Corneliu Dobritoiu, fost ministru al apărării, iar sentința este prima decizie definitivă din dosarul cel mare numit ”Case pentru generali”.

Ancheta vizează modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, fostul ministru al apărării, Corneliu Dobriţoiu, şi alţi zece generali şi colonei. Acesta a fost condamnat de o primă instanță la un an închisoare cu suspendare, dar și la plata a circa 93.000 lei, daune materiale faţă de MApN, şi peste 850.000 de lei, foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei.

La data de 23 martie 2015, Corneliu Dobrițoiu a fost condamnat la un an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de participație la abuz în serviciu contra intereselor publice și două luni închisoare pentru fals intelectual. Cele două pedepse au fost contopite la un an închisoare cu suspendare, informează Agerpres.

Generalii de armată Corneliu Dobrițoiu și Micrea Chelaru sunt condamnați pentru că au țepuit statul
Generalii de armată Corneliu Dobrițoiu și Micrea Chelaru sunt condamnați pentru că au țepuit statul

În același dosar, general de brigadă în rezerva Traian Pigui, șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN la data faptelor și gen. mr. (r) Floarea Șerban, șef al Direcției Legislație și Asistență Juridică din MApN la data faptelor au fost achitați. În total, în dosar sunt judecați zece generali și colonei.

În primă instanță, inculpații au fost obligați la plata de despăgubiri civile către MApN: Corneliu Dobrițoiu - 15.846 lei, Floarea Șerban - 140.586 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Năstase - 230.040 lei, Sergiu Medar - 8.286 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Mihaela Matei - 45.514 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Corneliu Duță - 280.934 lei.

Decizia a fost atacată atât de cei condamnați, cât și de către DNA.

Cum a fost păgubit statul

În septembrie 2013, fostul ministrul apărării Corneliu Dobrițoiu, în prezent senator PNL, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice. Procuroii spun că în calitatea sa a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, a avut participație improprie la fals intelectual, toate cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii spun că, în perioada 1999 - 2005, Traian Pigui, în calitate de șef al Direcției Domenii și Infrastructuri din MApN, s-a implicat în atribuirea în condiții nelegale a unor locuințe de serviciu pentru a fi cumparate la preț subvenționat de cadre militare cu funcții de conducere din MApN. Concret, acesta a repartizat ilegal locuințe subvenționate de stat, de serviciu, unor generali și colonei care nu ar fi avut dreptul. Cum au pus mâna pe case, aceștia le-au cumpărat, apoi vândut,  iar prejudiciul este de peste 1,2 milioane lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net