Dosarul Microsoft la final, pedepse de 14 ani și confiscări de 17 milioane de euro

Ultima actualizare:

    Cei patru condamnați din dosarul Microsoft au ajuns luni la arestul Poliției Capitalei
Cei patru condamnați din dosarul Microsoft au ajuns luni la arestul Poliției Capitalei

Judecatorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au anunțat luni pedepsele în cel mai amplu dosar instrumentat de DNA. Inculpații din dosarul Microsoft au primit pedepse de 14 ani închisoare cu executare și au rămas fără bunuri de 17 milioane de lei după un proces care a durat 545 de zile până la sentința definitivă

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat luni, recursul înaintat de DNA la sentința din martie a completului de trei magistrați de la aceeași instanță.Toți cei patru inculpați au primit sentințe mărite față de prima instanță: Gheorghe Ștefan zis Pinalti, a ”încasat”șase ani de închisoare față de cei trei primiți inițial, Dorin Cocoș a luat doi ani și patru luni față de doi ani inițial, Gabriel Sandu are de executat trei ani la ”mititica”față de doi ani inițial și în sfârșit Nicolae Dumitru zis Niro are de stat la pușcărie doi ani și patru luni, față de un an și șase luni inițial.

În plus, Inalta Curte a decis confiscarea a nouă milioane de euro de la Dorin Cocoș, a sumei de 2.050.000 dolari si un milion de euro de la Nicolae Dumitru zis Niro. În cazul celorlalți doi inculpați ”amenda”luată de instanță a rămas aceeași: Gheorghe Stefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

În fața instanței, informați de avocați că vor sta ani mulți la pușcărie, pe inculpați i-au lăsat nervii. Dacă durul Niro a dat în plâns și nu mai știa cum să-și ceară scuze, Cocoș a solicitat instanței nici mai mult nici mai puțin să îl lase ”să devină un om normal”, ”să se căiască” și ”să devină un bun român”. Chiar și Pinalti care nu a recunoscut niciodată nimic a cedat și a spus spășit ”merit o pedepasă”Judecarea în fond a dosarului Microsoft a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani. In primavara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocos, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, (deținătorul licențelor Microsoft la acel moment), pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de inchiriere.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, denunțători în această speță. El trebuia ca, împreună cu soția sa Elena Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net