Dosarul Microsoft: pedepse și confiscări. Gabriel Sandu, arestat în drum spre Mizil

Ultima actualizare:

    Gabriel Sandu a fost arestat, în timp ce se afla în drum spre Mizil, unde intenționa să se predeafoto: Click!
Gabriel Sandu a fost arestat, în timp ce se afla în drum spre Mizil, unde intenționa să se predeafoto: Click!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat luni pedepsele în cel mai amplu dosar instrumentat de DNA. Inculpaţii din dosarul Microsoft au primit pedepse de 14 ani închisoare cu executare şi au rămas fără bunuri de 17 milioane de euro după un proces care a durat 545 de zile până la sentinţa definitivă.

Update: Gabriel Sandu (53 de ani) a fost arestat, luni (3 octombrie), în cadrul unui filtru al poliției. Acesta a fost ridicat de pe DN1 B, în timp ce se afla în drum spre Mizil, cu intenția de a se preda. 


    Judecătorul a fost depistat în cadrul unui filtru de polițiefoto: Click!
Judecătorul a fost depistat în cadrul unui filtru de polițiefoto: Click!

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, luni, recursul înaintat de DNA la sentinţa din martie.Toţi cei patru inculpaţi au primit sentinţe mărite faţă de prima instanţă: Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a ”încasat”şase ani de închisoare faţă de cei trei primiţi iniţial, Dorin Cocoş a luat doi ani şi patru luni faţă de doi ani iniţial, Gabriel Sandu are de executat trei ani la ”mititica”faţă de doi ani iniţial şi în sfârşit Nicolae Dumitru zis Niro are de stat la puşcărie doi ani şi patru luni, faţă de un an şi şase luni iniţial. 

În plus, Înalta Curte a decis confiscarea a 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, a sumei de 2.050.000 dolari şi 1 milion de euro de la Nicolae Dumitru. În cazul celorlalţi doi inculpaţi “amenda” luată de instanţă a rămas aceeaşi: Gheorghe Ştefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

În faţa instanţei, Dumitru Nicolae a lăcrimat, Cocoş a solicitat instanţei să îl lase ”să devină un om normal”, ”să se căiască” şi ”să devină un bun român”. Chiar şi Pinalti care nu a recunoscut niciodată nimic a cedat şi a spus spăşit ”merit o pedeapsă”. După sentinţă însă, au început să dea în stânga şi-n dreapta în ceilalţi “colegi” de dosar. „Să ştiţi că în dosarul ăsta sunt 100 de implicaţi! Vă spun, sunt frustrat că adevăraţii hoţi, care au furat banii din Microsoft, sunt liberi şi au băut cu ei şampanie Cristal în Bamboo (n.r. o sticlă de 0,75 l costă 2.200 de lei). Eu n-am băut aşa ceva în viaţa mea”, a spus fostul politician, în momentul în care s-a predat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov.

Judecarea în fond a dosarului Microsoft a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani. Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, denunţători în această speţă. El trebuia ca, împreună cu soţia sa Elena Udrea, atunci ministru al dezvoltării regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Gheorghe Ştefan «Pinalti» (63 de ani), 6 ani de închisoare și 4 milioane € confiscate

“Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins şi nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aş fi ştiut legile, nu aş fi ajuns în faţa dumneavoastră”.

Dumitru Nicolae «Niro» (51 de ani), 2 ani şi 4 luni de închisoare şi 2 milioane $ şi 1 milion € confiscaţi

“Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii şi cunoscuţii. Am doi băieţi. Doresc să repar răul făcut”.

Gabriel Sandu (53 de ani), 3 ani de închisoare și 2,2 milioane € confiscate

Judecătorul a fost depistat în cadrul unui filtru de poliție
Judecătorul a fost depistat în cadrul unui filtru de poliție

“Eu nu înţeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanţe. Până la urmă, înţeleg că eu sunt singurul vinovat, deşi am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele şi să fac denunţurile necesare pentru a fi judecaţi cei 10 miniştri. Recunosc ce am făcut. Recunosc că am primit 2 milioane euro şi i-am folosit la plata campaniei electorale”.

Dorin Cocoş (55 de ani), 2 ani şi 4 luni de închisoare şi 9 milioane € confiscate

“Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veţi condamnă la muncă în folosul comunităţii. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greşit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt”.

Gabriel Sandu (53 de ani) a fost reținut
Gabriel Sandu (53 de ani) a fost reținut
  • 294 de inculpați în dosar, printre care 9 miniştri. Cei patru condamnați și-au recunoscut vinovăția în fața magistraților, dar au arătat cu degetul şi spre alţii. ”Sunt 294 de inculpați, suspecți în dosarul «Microsoft». De ce trebuie să plătim doar noi?”, a declarat Sandu cu lacrimi în ochi. Pe lângă acesta, alți opt miniștri sunt implicați, dar până acum au scăpat de cătușe. Vorbim despre Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu. Tot Gabriel Sandu declara referitor la prejudiciul din acest dosar: „Prejudiciul în acest caz este de 104 milioane de dolari, în perioada 2004-2008, și 114,5 milioane de euro între 2009 şi 2013. Sunt implicaţi toți miniștrii educației și ai comunicațiilor”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net