Dragă bancă, te-am pupat, uite cheia şi-am plecat

Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea «casă  contra credit»
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea «casă contra credit»

Românii care au plătit ani la rând rate fără a simţi efectele reducerii creditelor ipotecare au primit ieri cea mai aşteptată veste. Legea dării în plată a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Iată ce ai de făcut dacă vrei să scapi de povara împrumutului bancar.

Când intră legea în vigoare?

După promulgare, legea „casă contra credit” va fi publicată în Monitorul Oficial. Acest pas poate dura până la câteva zile, iar actul normativ va intra în vigoare în 15 zile de la apariţia sa în publicaţia oficială a statului român. În jurul datei de 20 mai, clienţii pot începe să se adreseze băncilor pentru demararea procedurilor de stingere a creanţelor.

Care sunt paşii pe care îi urmezi?

Dacă eşti în această situaţie, anunţi instituţia bancară că vrei să renunţi la imobilul pentru care nu mai poţi plăti ratele. Notificarea se face prin intermediul unui notar, avocat sau executor judecătoresc. În notificare trebuie să stabileşti o dată şi un interval orar în care reprezentantul băncii să se prezinte la notarul propus de tine pentru încheierea actului de cedare a proprietăţii, prin care se stinge orice datorie pe care o ai în prezent. Conform legii, acest termen nu poate fi mai scurt de 15 zile libere de la comunicarea intenţiei. Din acest moment se suspendă orice plată (rată) către debitor.

Cine poate beneficia de lege?

Orice cetăţean român care are un contract de credit cu o instituţie bancară pentru cumpărarea, construirea, extinderea sau modernizarea unei locuinţe. Bunul imobil trebuie să fie ipotecat în favoarea creditorului, iar creditul angajat nu trebuie să depăşească 250.000 €. Nu beneficiază de prevederile acestei legi românii care au făcut credit pentru cumpărarea unei locuinţe prin „Prima casă”. Prezenta lege se aplică însă celor aflaţi în procedură de executare silită sau care au fost deja executaţi silit.

Ce poate face banca?

Instituţia bancară se poate opune demersului de stingere a creanţelor prin cedarea bunului ipotecat în cazul în care constată că nu îndeplineşti condiţiile legale. Contestaţia se formulează în cel mult zece zile de la notificarea care îi parvine de la clientul său şi se soluţionează în termen de zece zile, la judecătoria din circumscripţia de domiciliu a debitorului. Până la soluţionarea contestaţiei, banca nu are dreptul să pretindă achitarea ratelor lunare.

Click! spune

  • 460.000 de români aveau, la sfârşitul anului trecut, credite cu garanţii imobiliare
  • 68.700 de debitori aveau întârzieri la plata ratelor
  • 21.110 clienţi aveau întârzieri mai mari de 90 de zile

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net