Dramele celor întorşi de pe front: «Izbucnesc în plâns»

Ultima actualizare:
Militarul Dan Cosma a înfruntat zilnic pericole în Irak
Militarul Dan Cosma a înfruntat zilnic pericole în Irak

Ce chin! Sindromul post-traumatic, o afecţiune pe care România aproape că n-o recunoaşte, face ravagii printre militarii întorşi din Afganistan sau din Irak. Statul susţine că doar 19 militari sunt afectaţi, dar situaţia e mai gravă. Asociaţia Militarilor Veterani „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” (AMVVD) construieşte un centru pentru tratarea celor reveniţi de pe front.

Victime ale războiului! Colonelul în rezervă Dan Cosma a participat la două misiuni în Irak şi a avut în subordine 160 de oameni. În cazul său, sindromul post-traumatic s-a accentuat după ce s-a întors din a doua misiune. Din fericire, toţi militarii săi s-au întors teferi acasă. Războiul i-a măcinat însă la interior.

„Mă pufneşte plânsul, pur şi simplu, fără un motiv. Alţi colegi au devenit violenţi sau sunt irascibili. Ţipă, urlă, unii dau în pereţi cu pumnii, cu picioarele, ca să nu se răzbune pe ceilalţi”, explică Dan Cosma pentru adevarul.ro.Armata Română a început să recunoască afecţiunea numită „sindrom post-traumatic” abia în 2018, spune colonelul cu amărăciune. 

„Se manifestă sub diferite forme. Unii sunt afectaţi mai puternic, alţii duc mai uşor această povară. Şi eu sufăr de acest sindrom. La prima misiune mi-am pierdut familia. Soţia a divorţat după ce m-am întors acasă. După a doua misiune, lăcrimez fără să îmi doresc acest lucru, când văd ştiri la televizor despre copii. Alţii au probleme de irascibilitate, unii devin foarte tăcuţi, iar câţiva ajung să se sinucidă”, adaugă Dan Cosma.

Armata Română a avut nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a începe să specializeze psihologi. „Nu orice psiholog poate sta de vorbă cu aceşti pacienţi. Tratarea nu se face într-o zi sau două, ci în ani de zile. Abia acum au ajuns să trimită psihologi la specializare pe această treabă, după 20 de ani”, oftează colonelul.

Centrul de tratament, în curs de amenajare
Centrul de tratament, în curs de amenajare

„Sunt militari cu insomnii, în special cei răniţi. Ei sunt cei mai afectaţi de acest sindrom. Este imposibil să nu te întorci de acolo cu sechele fizice sau psihice. Nu există om, nici măcar un bucătar, care să se întoarcă aşa cum a plecat, pentru că se dau alarme tot timpul şi există risc de explozii”, încheie Dan Cosma.

Centrul va putea găzdui peste 400 de pacienţi

Veteranii şi militarii răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak au pus bazele singurului centru medical de tratament şi recuperare din România şi din estul Europei.

Format din două pavilioane, centrul se află lângă Mănăstirea Dealu, din comuna dâmboviţeană Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 de metri pătraţi. În faza finală, complexul va putea găzdui 434 de militari şi familiile acestora. Centrul va funcţiona în clădirea fostului spital pentru bolnavi de TBC, iar militarii lucrează la reabilitarea sa.


    Centrul de tratament, în curs de amenajare
Centrul de tratament, în curs de amenajare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net