Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a declarat, duminică seară (15 noiembrie), că secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost reconfigurată în ziua incendiului fără a fi solicitat aviz. În tragedia de la Spitalul Județean Neamț au murit zece oameni. Autoritățile se întrec în declarații contradictorii.


“Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene”, se arată în comunicatul DSP Neamţ.

Din 5 în 5 ani, ne numărăm morții: 11 bebeluși au ars la Giulești, 64 de tineri au murit la Colectiv, 17 oameni au luat foc la Piatra Neamț

piatra-neamt.jpg

incendiu piatra neamt
Tragedia de la Piatra Neamț vine la cinci ani de la cea din Colectiv
foto: Mediafax

14 noiembrie, ora 19.00. Disperat, personalul medical anunță la 112 un incendiu la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piața Neamț.

În cinci minute de la apel, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că două saloane, de la etajul 2, erau cuprinse de flăcări și de fum dens.

salonul-de-la-spitalul-judetean-neamt-care-a-luat-foc.jpg

Paturile din secția ATI s-au topit practic în urma incendiului puternic
Paturile din secția ATI s-au topit practic în urma incendiului puternic

Ce au văzut salvatorii este greu de imaginat: trupuri carbonizate ale pacienților țintuiți la pat și durere fără margini a celor care au supraviețuit, deși aveau arsuri cumplite.

Au activat rapid Planul Roșu de Intervenție și au început să separe morții de cei vii, fără a mai ține cont că s-ar putea infecta.

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, stins în 25 de minute

În secția groazei erau internați numai bolnavi de coronavirus. ”Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute. Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat. Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor opt persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte opt aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, două dintre aceste, deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus, au decedat”, au transmis repezentanții IGSU.

Injectomatul folosit de medic ar fi făcut scurtcircuit

Bilanțul arată zece morți și șase răniți, plus medicul Cătălin Denciu (42 de ani), care la momentul izbucnirii incendiului îngrijea un pacient.

Soția medicului-erou Cătălin Denciu: "I-am spus că avem nevoie de un soţ, de un tată, nu de un erou"

medicul-catalin-denciu.png

Medicul Cătălin Denciu are 48 de ani și îl așteaptă acasă doi copii
Medicul Cătălin Denciu are 48 de ani și îl așteaptă acasă doi copii

”Exact asta i-am spus înainte de a pleca, nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată. Ştiu că şi-a făcut meseria şi sper să şi-o facă în continuare cu dedicaţie, prea multă dedicare uneori pentru ce oferă sistemul medical din ţara noastră. Era încrezător, el era îngrozit de ceea ce a putut să vadă acolo, îmi spunea încontinuu: "Eu sunt bine, eu sunt bine, ceilalţi ardeau, ardeau". Are mâinile arse, era înfăşurat în folie protectoare. A fost o chestiune de secunde, de groază, carnagiu ce a fost acolo”, a povestit pentru Observator (Antena 1) Alina Claudia Denciu, soţia medicului-erou Cătălin Denciu.

„Se interesează toţi de el, şi doamna ambasador, şi toată lumea. Pe mine nu mă interesează astea, vreau să primească atenţia medicală pe care cu siguranţă o va primi acolo şi să se întoarcă acasă viu şi sănătos cât se poate. Colegii se mobilizaseră şi începuseră să caute soluţii în străinătate, ştiind exact care sunt condiţiile şi şansele pe care le are un pacient, mare ars, cum spunem noi în ţara noastră şi atunci soluţia domnului ministru a venit să ne ajute, să nu mai căutăm noi disperaţi soluţii în afară", a mai spus femeia.

S-a aruncat în flăcări ca să salveze un pacient

Zece oameni au murit sâmbătă seară la Piatra Neamţ, în urma unui incendiu la secţia ATI a Spitalului Judeţean. Alte şapte persoane au fost rănite, printre ele şi medicul de gardă Ioan Cătălin Denciu care a fost grav rănit când a încercat să salveze din foc pacienţii intubaţi şi imobilizaţi la pat. „Din dorinţa lui de a salva cât mai multe vieţi. Putem spune că s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva. El a scos din celălalt salon, salonul alăturat. A încercat să intervină şi unde ardea. Asistenta a încercat să îl ajute”, a declarat managerul spitalului. 

paturi-arse-la-spitalul-din-piatra-neamt.jpg

Paturile au ars cu tot cu pacienți. Unii au fost găsiți de pompieri carbonizați
Paturile au ars cu tot cu pacienți. Unii au fost găsiți de pompieri carbonizați
foto: Exploziv TV Neamt

Soția este tot medic și au împreună doi copii 

Presa din Vrancea scrie că doctorul Ioan Cătălin Denciu este originar din Focşani, fiind fiul unui scriitor, Ioan Dumitru Denciu, profesor de franceză. „A urmat cursurile Şcolii Gimnaziale nr. 9, apoi liceul Alexandru Ioan Cuza. Şi-a petrecut copilăria pe strada Ştefan cel Mare din Focşani, până a plecat la facultate, pentru a studia medicina la Iaşi. Ioan Cătălin Denciu este fiul scriitorului vrâncean Ioan Dumitru Denciu“, scrie Monitorul de Vrancea. Medicul Ioan Cătălin Denciu are 48 de ani, este căsătorit, soţia sa este medic ginecolog şi au împreună doi copii.  

Conform ministrului Nelu Tătaru, care a ajuns sâmbătă noapte la fața locului, medicul are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, dar din fericire este conştient şi stabil. Denciu a fost iniţial transportat la Iaşi, apoi în Bucureşti, iar duminică la ora 7.00 dimineața un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române a decolat de pe Otopeni cu destinația Bruxelles. Transportul s-a efectuat în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti. Pacientul a ajuns la Centrul de arşi de la Spitalul Militar “Regina Astrid“ din Bruxelles unde au fost tratate cu succes și alte victime ale incendiului de la „Colectiv” din 2015. 

Citește și:

UPDATE Cine este medicul rănit grav la Piatra Neamţ. "S-a aruncat în flăcări pentru a-i salva". A fost transferat în Belgia

Cine sunt cei 10 pacienţi care au murit în incendiul de la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ

Acesta se află în stare gravă, are arsuri pe 40% din suprafața corpului și Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, spune că totul ar fi pornit de la injectomatul pe care-l folosea.

incendiu-spital-judetean.jpg

Imaginile groazei dintr-un salon ATI al Spitalului Județean din Piatra Neamț
Imaginile groazei dintr-un salon ATI al Spitalului Județean din Piatra Neamț

”În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit. S-a pornit focul, care a cuprins echipamentul de proctecție inflamabil al medicului, pentru că totul este din plastic. Are arsuri în zona scalpului, a mâinilor, picioarelor, până la papuci”, a povesti Koszeghi la Antena 3.

Odată focul ajuns la instalația de oxigen, totul a explodat, astfel că un al doilea medic aflat la ATI, Pavel Borș, ar fi rămas fără un deget, iar o asistentă s-a ales cu arsuri la mâini de gradul I.

Cătălin Denciu a fost transportat sâmbătă noapte la Spitalul Floreasca, iar azi dimineață o aeronavă militară l-a dus la clinica militară ”Regina Astrid”, din Bruxelles.

11 bebeluși au ars la Maternitatea Giulești, în 2010

Din păcate, asemenea tragedii cu mulți arși apar în România ciclic: o dată la cinci ani. Pare a fi blestemul focului! Acum zece ani, într-o vară fierbinte, un spital de nou-nascuți din București devenea scena celui mai mare coșmar al oricărui părinte.

bebelus-ars-giulesti.jpg

Bebelușii supravețuitori au fost scoși pe rând de pompieri în incubatoare și duși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”
Bebelușii supravețuitori au fost scoși pe rând de pompieri în incubatoare și duși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”

Pe 16 august 2010, la Maternitatea Giulești, 11 bebeluși cu probleme medicale au ars. Opt dintre ei erau în incubatoare, fiind născuți prematur, iar restul în pătuțuri neacoperite.

Ștecherul de la aparatul de aer condiționat din salon și priza în care acesta era băgat s-au încins și au luat foc. Apoi, cablul a acționat ca un fitil, conducând incendiul la aparatul de aer condiționat.

De la acesta focul s-a extins la mobilierul din salon până când metalul a început să se topeasca și să picure, arată expertiza tehnică.

salon-giulesti.jpg

Salonul unde se aflau nou-născuții cu probleme s-a făcut scrum
Salonul unde se aflau nou-născuții cu probleme s-a făcut scrum

Trei micuți au murit în incendiu, alți trei în următoarele zile, din cauza complicațiilor. Medicii au reușit să salveze două perechi de gemeni și o fetiță, însă micuții au rămas cu traume fizice.

64 de tineri au luat foc la Clubul Colectiv, în 2015

Pe 30 octombrie 2015, în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, Clubul Colectiv a ars la o torță. Sute de tineri se aflau în incintă și s-au călcat în picioare ca să se salveze, atunci când flăcările au cuprins rapid încăperea.

foc-incendiu-colectiv.jpg

Focul de la Colectiv a pornit de la artificiile trase în timpul concertului
Focul de la Colectiv a pornit de la artificiile trase în timpul concertului

Artificiile date în interior au aprins plafonul. Ministerul de Interne anunţa că 27 de persoane au murit şi 162 au fost răniți. Ulterior, numărul a ajuns la 64.

Arsurile grave și infecțiile le-au curmat viața. Localul funcționa fără autorizație și aviz ISU.

”La 5 ani după Colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani dupa Colectiv, cerem dreptate!”, au transmis supraviețuitorii și familile îndoliate.

clubul-colectiv-dupa-incendiu.jpg

Așa arăta Clubul Colectiv a doua zi, după ce focul a fost stins
Așa arăta Clubul Colectiv a doua zi, după ce focul a fost stins

 

 

Intervenții făcute la secția ATI, fără informarea DSP

De asemenea, Prefectul George Lazăr a declarat în cursul dimineţii, pentru Agerpres, că pe secţia ATI au fost făcute intervenţii fără informarea şi solicitarea unui aviz de la DSP Neamţ, relatează stirileprotv.ro.

Conducerea spitalului a precizat, într-un comunicat de presă, că secţia ATI avea aviz de la DSP Neamţ, iar modificările realizate pentru extinderea acesteia s-au făcut în altă zonă faţă de cea în care s-a produs incendiul. 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că la Spitalul Judeţean de la Piatra Neamţ au fost făcute lucrări de construcţii fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR).

 
 
Loading...
Citeste tot despre: