Ea trăieşte cu o parte din inima unui porc

Ultima actualizare:
Ioan Pop de Popa
Ioan Pop de Popa

Viorica Vucicu, 72 de ani, are de mulţi ani probleme grave cu inima. Singura ei speranţă: o operaţie în urma căreia medicii să-i înlocuiască valva defectă. Minunea s-a produs ieri!

Trei pacienţi au început ieri, la Timişoara, o viaţă nouă. Medicii cardiologi le-au montat o valvă nouă, fără de care inima lor s-ar fi oprit în viitorul apropiat.

Viorica Vucicu are 72 de ani şi este din Reşiţa. Ieri, femeia aştepta nerăbdătoare să intre în operaţie pentru a beneficia de valva care îi va schimba viaţa.

„Obosesc foarte repede şi uneori nici nu pot să dorm noaptea. Dacă trebuie să urc scările, nu pot. Am venit la spital şi medicii mi-au spus că trebuie schimbată valva.

O să îmi pună una nouă, am înţeles că e de porc sau vacă. Inimile porcilor sau vacilor se pare că sunt mai rezistente", a spus bătrâna, amuzată, în timp ce aştepta să intre pe masa de operaţie.

„Mama mea are 68 de ani. Avea probleme cardiace de mai mult timp, dar acum şase luni am descoperit că are nevoie de înlocuirea valvei.

Operaţia a fost un succes şi îi mulţumesc domnului doctor", a spus şi L. Istrate, fiica unei paciente care a fost deja operată.

Noul tip de valvă costă între 17.000 şi 20.000 de lei, dar pacienţii nu au plătit nimic, costurile fiind decontate de minister.

În viitor, astfel de intervenţii se vor mai putea face, gratuit, în limita fondurilor disponibile.

Tipul de valvă folosit ieri e realizat atât din inimă de porc cât şi de vacă, fiind ultimul model lansat pe piaţă.

„Acum câteva luni a fost lansat modelul în Canada. E ca şi cum s-ar lansa ultimul model de Ferrari.

Este o valvă nouă, realizată de o firmă care face valve mecanice din 1970", a explicat medicul care a condus echipa de chirurgi, Marian Gaşpar.

Primul implant, realizat de prof. Pop de Popa, în 1983

Istoria implantului cu valvă de porc a fost scrisă, la 26 decembrie 1983, de profesorul Ioan Pop de Popa, care a realizat atunci primul implant cu valvă de mistreţ unei femei din Braşov, bolnavă de inimă.


    Ioan Pop de Popa
Ioan Pop de Popa

Înainte, însă, a fost nevoie de şase ani de cercetare. "Profesorul a folosit o valvă de porc mistreţ, deoarece valva porcului domestic nu avea ţesuturile la fel de puternice.

Operaţia a fost o reuşită şi s-a transformat într-o premieră mondială", ne-a declarat conf. dr. Şerban Bubenek-Turconi, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu".

Valva "Miva Pop de Popa" a fost înregistrată la OSIM şi la Haga şi a început să fie folosită în toată lumea.

736 de români au beneficiat de un astfel de implant. Unii dintre ei au rezistat, fără alte intervenţii pe cord, vreme de 21 de ani. Alţii, 12 - 14 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net