Păsările de pe Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) au viață grea! Zece câini Border Collie sunt zilnic pe urmele lor și nu le lasă să încurce zborul avioanelor care decolează și aterizează pe aeroportul de la marginea Bucureștiului. Click! îți spune cum lucrează patrupedele, cum sunt plătite și îngrijite.


Tenace, entuziast, inteligent, receptiv, alert, energic. Sunt trăsăturile pentru care câinii din rasa Border Collie sunt folosiți în toată lumea pe aeroporturi. De 2009, zece astfel de câini sunt angajați și ai Aeroportului „Henri Coandă”.

caini aeroport pasari border collie
Zece Border Collie sunt angajați ai Aeroportului „Henri Coandă”

„Decolările și aterizările fără incidente se datorează nu doar oamenilor de la aeroport, ci și acestor ființe devotate, copilăroase și foarte inteligente. Lucrează în ture de la 5 dimineața până în miez de noapte, îndepărtând păsările din zona aeroportului, pentru ca pasagerii noștri să fie în siguranță. Când îi vedeți din avion că aleargă fericiți prin iarba de lângă piste, jucându-se aidoma unor copii în curtea școlii, să știți că și mulțumită lor dumneavoastră decolați și aterizați în absolută siguranță pe Aeroportul Henri Coandă”, spune un angajat al aeroportului despre cei zece Border Collie.

„Sunt zece angajați cu toate drepturile și obligațiile, inclusiv legitimații de serviciu pentru acces. Avem padocuri speciale unde stau, handleri angajați pentru ei, veterinar și tot ce au nevoie”, a completat acesta.

Trebuie spus că aeroportul plătește, lunar, pentru handleri, zece câini, plus restul dispozitivului de „safety canin” (mașini, dispozitivele electronice de îndepărtare păsări, etc), în jur de 6.000 de euro.

caini aeroport pasari border collie
Toți câinii de pe aeroport au legitimații la gât

Deşi par nişte câini numai buni de jucat sau de plimbat în parc, Border-Collie de pe aeroport sunt făcuţi pentru muncă: nişte prădători care nu omoară păsările, doar le sperie. Ei au legitimaţii de serviciu la gât, cu poză, nu se sperie de avioane şi nici nu aleargă după zburătoare fără comandă. Au în dotare şi coliere cu semnale electrice slabe, ca să poată fi chemaţi de instructor de la distanţă mare.

Border Collie reușesc să îndepărteze chiar şi ciorile, cele mai îndrăzneţe păsări, care creează cele mai mari probleme pe piste.

caini aeroport pasari border collie
Border Collie scotocesc toată ziua câmpurile din apropierea pistelor

Când trece maşina care emite semnale acustice pentru a speria ciorile, ele se ridică şi aşteaptă să treacă, ca să se aşeze înapoi. Câinii însă le gonesc, astfel încât avioanele să zboare în siguranță.

Statisticile arată că, în fiecare an, există cel puţin un caz de motor de avion stricat din cauza păsărilor.

Click! spune

Originar din Anglia şi Scoţia, Border Collie face parte din grupul câinilor pastorali şi este folosit în principal la ferme, pentru păzitul turmelor de oi.

loading...
Loading...