Ei i se datorează bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Jurnalista Janina Nectara a inițiat o campanie-eveniment

Ultima actualizare:

    Ziarista Janina Nectara  a luptat pentru apariţia  primei bancnote pe care  e ilustrată o româncă:  Ecaterina Teodoroiu
Ziarista Janina Nectara a luptat pentru apariţia primei bancnote pe care e ilustrată o româncă: Ecaterina Teodoroiu

Banca Naţionaă a României (BNR) anunţă o mult-aşteptată premieră monetară: bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina gorjeană din Primul Război Mondial. Bancnota ar fi trebuit emisă încă din 2019, când Banca Naţională a răspuns pozitiv campaniei “Femei pe Bancnote”, iniţiată de Janina Nectara.

Demers inedit: Janina Nectara, jurnalist de modă, a demarat cu câţiva ani în urmă campania “Femei pe Bancnote”. Iniţiativa ziaristei a pornit de la constatarea că, de la apariţia leului, în urmă cu un secol şi jumătate, România n-a avut niciodată o femeie pe o bancnotă.

Janina Nectara a propus o listă cu 100 de personalităţi feminine istorice, iar preferata publicului a fost regina Maria (1875-1938). Prin urmare, Banca Naţională a României (BNR) a creat o bancnotă aniversară, pe care erau ilustrate chipul reginei  Maria şi al regelui Ferdinand (1865-1927). Dar pentru că bancnota era una de colecţie, jurnalista a susţinut că româncele merită o reprezentantă şi pe bancnotele permanente, astfel că a propus-o pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în luptele din Primul Război Mondial. La scurt timp, BNR a anunţat că Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie din istoria României care apare pe o bancnotă de circulaţie naţională. 

«Este un triumf colosal»

“Este un triumf colosal. Am reuşit să determinăm şi emiterea unei bancnote permanente cu o femeie - Ecaterina Teodoroiu. Împreună, am reuşit!”, se bucură Janina Nectara. Printr-un comunicat, BNR a recunoscut că “se răspunde astfel interesului public legitim, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istorie”.

Demersul “Femei pe Bancnote” a fost susţinut de-a lungul a patru ani de mulţi artişti, printre care Inna, Antonia, Alina Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Paul Surugiu, Toni Grecu, dar şi de către universităţi, licee, muzee, spitale şi Patriarhia Română.

Click! spune

Ecaterina Teodoroiu  (1894-1917) a fost asistentă medicală şi cercetaş pe front, în timpul Primului Război Mondial. Originară din Gorj, ea a murit în bătălia de la Mărăşeşti, contra germanilor, la 23 de ani, în fruntea unui pluton de infanterie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net