În lunile de vară, zeci de mii de oameni se „prăjesc” la soare în fiecare zi, pe Litoralul românesc. În acelaşi timp, cineva duce o luptă contracronometru cu valurile. Sunt cei aproape 200 de salvamari de pe Litoralul nostru, care mărturisesc că cea mai grea bătălie pe care trebuie să o ducă e cu indiferenţa celor care vin să se relaxeze la mare.


Cu zeci de mii de oameni lipsiţi de griji, ei sunt singurii care n-au nici un moment de odihnă. Când sunt la datorie, aproape 12 ore pe zi, salvamarii de pe plajele româneşti scrutează orizontul pentru a-i scoate din apă pe cei care îşi joacă viaţa ca la ruletă.

6-act-5-89112121.jpg

salvamari, vacanta, turisti, inec, litoral, valuri
Valentin Maxim lucrează ca salvamar de 5 ani

 

Valentin Maxim are 28 de ani, este născut în Sulina şi de cinci ani, în fiecare vară, salvează vieţi pe Litoral. Deşi a început să lucreze ca salvamar pentru bani, acum face acest lucru din pasiune. Opt luni pe an le petrece în Anglia unde munceşte ca operator în mentenanţa maşinilor. Se întoarce în România la începutul lui iunie şi se alătură salvatorilor din Mamaia. „În 2013 am avut prima salvare. Era un avocat care ne-a sfidat toată ziua, neluând în seamă recomandările noastre. L-am scos din apă, i-am aplicat primul ajutor şi şi-a revenit. Nu simţeam durere, frică, nimic, ştiam că trebuie să-l salvez şi atâta tot”, îşi aminteşte Valentin, conform adevarul.ro. 

6-act-2-89211211.jpg

salvamari, vacanta, turisti, inec, litoral, valuri
Şi fetele îmbrăţişează această meserie nobilă

 

Azi a ajuns să nu mai ştie numărul vieţilor salvate în aceşti cinci ani. În serviciul Salvamar lucrează şi prietena lui, ea fiind salvator pe plaja Modern din Constanţa. Spune că, în meseria asta, muşchii nu te ajută. Trebuie să ai curaj, un dram de nebunie, să fii răbdător şi să ştii când şi cum să intervii.

6-act-6-89542151.jpg

salvamari, vacanta, turisti, inec, litoral, valuri
Gabriel Culea are 16 ani de experienţă

 

În fiecare zi, plajele din Mamaia şi Constanţa sunt supravegheate de 120 de salvamari coordonaţi de Gabriel Culea. Cu o experienţă de mai bine de 16 ani, şeful salvamarilor din această zonă e unul dintre cei mai pricepuţi salvatori de la noi. În toţi aceşti ani a văzut sute de oameni în agonie, cei mai mulţi fiindcă au ignorat recomandările salvamarilor. Nu a primit niciodată mulţumiri din partea persoanelor salvate: „Ştiu şi motivul: le este aşa mare teamă de apă că nu se mai întorc, nu mai vor să vadă marea. Cei care sunt la limită să-şi piardă viaţa nu mai bagă piciorul în apă“.

6-act-3-894122.jpg

salvamari, vacanta, turisti, inec, litoral, valuri
În zilele cu cod roşu, salvamarii se roagă de turişti, la propriu, să respecte interdicţia de a intra în apă

 

Sudul Litoralului se bazează pe vigilenţa a 76 de salvamari, cei mai mulţi fiind studenţi. Când termină facultatea şi se angajează în diverse domenii, sunt înlocuiţi de alţi studenţi. Vorbind despre tinerii pe care îi are în subordine, Vasile Boarteş spune că salvamarii nu sunt supereroi. „Sunt oameni obişnuiţi, cu problemele lor zilnice, unii stau în gazdă, alţii n-au bani să-şi plătească ratele, exact ca orice român de rând. Salvamarii sunt pur şi simplu nişte oameni care doresc să câştige un ban şi care au un dram de nebunie bună. Dacă aţi avea dumneavoastră un fiu sau o fiică nu cred că i-aţi lăsa să lucreze în serviciul public de salvamari”, a declarat Boarteş, conform adevarul.ro.

17 turişti înecaţi în acest an

Din inconştienţă sau fiindcă şi-au pus prea multă nădejde în „bărbaţii în roşu”, 17 români au murit înecaţi pe plajele de la noi în acest sezon. Una dintre cele mai emoţionante poveşti este cea a lui Adrian Ciureanu, un tânăr din judeţul Argeş care a pierit în apele agitate ale Mării Negre după ce a salvat de la moarte o femeie şi pe fiica ei de 8 ani. Bărbatul mai scosese pe cineva din apă în aceeaşi zi. Conform soţiei sale, Adrian nici nu ştia să înoate, ci a acţionat din instinct. 

6-act-lant-uman-8952112.jpg

salvamari, vacanta, turisti, inec, litoral, valuri
Zeci de turiști au format un lanț uman la Eforie Nord, ieri, pentru a salva de la înec două adolescente. Oamenii au dat dovadă de o solidaritate ieșită din comun
Foto: Eforie Online
 
 
Loading...