Ei sunt puştii de nota 10 ai României!

Ultima actualizare:

    Alina  Rizea, Ella  Chiriac, Francisca  Pasăre, Alexandru  Dabu
Alina Rizea, Ella Chiriac, Francisca Pasăre, Alexandru Dabu

Ignorat, batjocorit şi subfinanţat de Putere în ultimii 27 de ani, învăţământul românesc rezistă eroic şi nu produce doar “perlele” culese din teze ori din examene importante, ci şi veritabile nestemate. “Click!” vă prezintă câţiva copii care au izbutit performanţa să obţină media 10 la examenul de Capacitate.

Alina a plâns o jumătate de oră

Un sat întreg din judeţul Giurgiu vorbeşte despre performanţa unei puştoiace de 14 ani. Alina Mihaela Rizea, din Crevedia Mică, a obţinut media 10 la examenul de Evaluare Naţională, fără să fi făcut vreodată meditaţii în particular. Mama şi tatăl, ambii muncitori, şi-au îndemnat fiica să înveţe pentru a-şi asigura un viitor. Copila a înţeles mesajul şi s-a pus cu burta pe carte. Din clasa a V-a şi până în clasa a VIII-a a avut numai 10 pe linie. Fetei nu-i vine să creadă însă că a obţinut media 10 la examenul de Capacitate 2017. “Am plâns o jumătate de oră când am aflat rezultatul. Sunt uimită!”, mărturiseşte, cu modestie, Alina. Ea a optat să-şi continue studiile la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Capitală, la secţia Matematică-Informatică, deşi va face naveta în fiecare zi pentru a ajunge la şcoală, aproximativ 75 de kilometri dus-întors, însă acest lucru nu o sperie.

Gălăţeanca pasionată de matematică

Ella Ana Maria Chiriac este singura fată din judeţul Galaţi care a luat media 10 la Evaluarea Naţională 2017. Deşi încă n-a împlinit 14 ani, Ella este un adevărat model de maturitate. „Nu sunt obsedată de şcoală, aşa cum s-ar putea crede. Am o mulţime de alte pasiuni. Mă consider un adolescent normal, care are preocupările obişnuite ale vârstei. Îmi place să ascult muzică şi să ies des cu prietenii”, ne-a mărturisit tânăra.Fata se dă în vânt după matematică, fiind aproape sigură că pe viitor îşi va alege o carieră care să implice această disciplină, cel mai probabil informatică. De altfel, în anul 2014, Ella Ana Maria Chiriac a luat medalia de bronz la Olimpiada pe ţară la matematică.

«Părinţii mei sunt oameni simpli»

A luat foarte în serios primul examen important din viaţă! Din cei nouă elevi de nota 10 ai Gorjului, Francisca Pasăre e singura care provine de la o şcoală din mediul rural. Fără să facă meditaţii, copila s-a ambiţionat să răzbească pe propriile puteri. Ea face parte dintr-o familie modestă: mama este vânzătoare, iar tatăl copilei lucrează la mină ca lăcătuş mecanic. „M-am pregătit destul de mult, căci am vrut să fie bine. Cu siguranţă o să studiez la cel mai bun liceu din judeţul meu - Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu”, se mândreşte fata din comuna Drăgoteşti.

Lui Alexandru îi place mult calculatorul  

Alexandru Dabu este singurul băiat notat cu 10 la Evaluarea Naţională în judeţul Olt. Mihaela Dabu, mama adolescentului care a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Slatina, se mândreşte: „Alexandru este special, pentru că este  copilul meu, dar face lucruri absolut normale pentru vârsta lui. A făcut cândva karate, se mai ducea şi la box, încearcă tot felul de sporturi, aşa cum fac toţi copiii. Nu a fost genul de copil care să înveţe mereu. Din fericire, avem profesori foarte - foarte buni. Copiii din provincie încă se ridică la nivelul celor din Capitală. Alexandru îşi doreşte informatică, fiindcă îi place calculatorul“.

467 de candidați au dat lovitura

Ministerul Educaţiei Na­ţionale a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a, înainte de contestaţii. Astfel, 108.252 de candidaţi (76,9%) au obţinut medii peste 5, iar restul până la 147.000 au avut note mai mici sau nu s-au prezentat la examen. Însă 467 de candidați au încheiat examenul cu media generală maximă 10, în timp ce șase elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă. Continuă și examenul de Bac, cu proba scrisă obligatorie a profilului studiat, adică Matematică sau Istorie. La proba de luni, cea scrisă la Limba și literatura română, s-au prezentat doar 120.220 de candidați, dintr-o generație de 158.000 de absolvenți de liceu. 55 dintre  candidați au încercat să copieze și au fost eliminați din examen și vor putea relua examenul abia peste doi ani.

Plătești taxa de admitere online


    Universitatea Bucureşti  îi aşteaptă pe “boboci”
Universitatea Bucureşti îi aşteaptă pe “boboci”

Universitatea București vine cu o ofertă pentru candidații săi. Absolvenții de liceu pot achita taxa de înscriere online, prin completarea formularului disponibil la adresa: www.po.unibuc.ro. Cei care optează pentru achitarea online a taxei de înscriere vor include în dosarul de înscriere, alături de toate celelalte acte necesare, dovada confirmării plății, primită pe e-mail. În premieră, anul acesta Universitatea București oferă cazare gratuită în căminele sale, pentru maximum trei nopți, candidaților veniți din provincie. Cazarea se realizează la administrația căminelor, în baza legitimației de concurs și a actului de identitate.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net