Un om de știință român a pus numele Bârladului pe cer. Ciprian Vîntdevară, de 35 de ani, muzeograf la Observatorul Astronomic din Bârlad, este pasionat de stele și constelații. El a descoperit o stea variabilă, care poartă numele Bârlad V1. Felicitări!


În urma unor observaţii astronomice cu caracter ştiinţific realizate de Ciprian Vîntdevară, de 35 de ani, la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Pârvan" Bârlad, a fost descoperită în premieră pentru instituţia noastră prima stea variabilă, ce va purta numele Barlad V1.

El a descoperit o nouă stea pe cer

Steaua se află acum în baza de date a Asociației Americane pentru Observarea Stelelor Variabile și este cea de-a doua descoperire importantă făcută de Ciprian Vîntdevară, după Nova Roșie Luminoasă, în urmă cu 5 ani.

ciprian_vintdevara-stea-muzeograf.jpg

ciprian_vintdevara-stea-muzeograf barlad V1
Ciprian Vîntdevară de la Observatorul Astronomic din Bârlad a descoperit o stea variabilă care poartă numele Bârlad V1
FOTO: Facebook

Astrul a fost zărit la începutul lunii noiembrie 2019, la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad, în urma procesării unor cadre, analize și măsurători detaliate și a fost declarat pe patru decembrie la Asociația Americană pentru Observarea Stelelor Variabile, a scris Ciprian Vîntdevară pe Internet.

Steaua semăna cu un bec care pâlpâie, iar Ciprian Vîntdevară  a observat-o atent timp de o lună.

Deși echipamentul de la Bârlad nu este unul profesionist, fiind mai degrabă unul dedicat observatorilor amatori, pasiunea cu care omul de știință și-a petrecut nopțile printre stele a făcut diferența.

Steaua proaspăt descoperită face parte din clasa spectrală A7V și este situată la o distanță de aproximativ 4.000 de ani lumină, în dreptul constelației Perseu.

Citește și:

El a inventat pâinea cu proteine din peşte

Unde le-a fost capul când le-au inventat? Aceste obiecte nu au folosit la nimic

 
 
Loading...