Pe comandantul Gheorghe Cioc (53 de ani) l-am prins într-o zi în care valurile nu-i permiteau să iasă cu vasul pe mare. Altfel nu ar fi avut timp să stea la taclale. Din două în două ore duce în larg peste 150 turişti.


E constănţean get-beget şi a învăţat să înoate cam tot atunci când învăţa primii paşi.

Când era copil, traversa înot portul în fiecare zi şi sărea în apă de pe farul din Constanţa.

„Am zis că dacă mor, nu o să mor înecat! Pot să înot sub apă circa 50 m", spune el.

A devenit om al mării în anul 1976 şi de atunci nu şi-a trădat niciodată meseria. A navigat pe navele Călimăneşti şi Sovata.

A traversat cele mai cumplite furtuni din Oceanul Indian şi din Mediterană, care ţineau şi câte trei zile, însă spune că Marea Neagră e cea mai periculoasă.

„Aici, furtuna apare din senin. Pleci în cursă pe o mare lină şi deodată se încreţeşte apa şi apare furtuna", povesteşte omul mării.

Însă poveştile marinăreşti sunt cele mai frumoase amintiri pe care le-a păstrat. Odată, era să piardă vaporul Sovata din cauza unei aventuri. Plecase, cu alţi câţiva colegi, în port, după fete frumoase.

Şi-au amintit în ultimul moment de îndatoririle lor de marinari şi au luat în fugă un taxi ca să ajungă la vapor.

Comandantul i-a muştruluit zdravăn pentru aventura lor şi le-a dat câteva servicii în plus la bordul navei.

„Comandantul era foarte bun şi înţelegător. Până la urmă mergea şi el prin porturi după femei!", spune el.

Râde şi acum când îşi aminteşte de aventurile tinereţii. Spune că cele mai frumoase fete sunt în Franţa, Olanda, Polonia şi, bineînţeles, România.

Din această vară, Gheorghe Cioc e comandantul navei Kaptan M, care face croaziere pe Marea Neagră. Vasul a fost construit în Turcia, în 2005. P

roprietarul vasului, Marcel Bejenaru, a adus nava în ţară în anul 2009. Comandantul e foarte încântat de navă. Este foarte bine construită şi se conduce foarte uşor.

Când marea nu este agitată, plimbarea este o desfătare, mai ales că, de multe ori, pe lângă vas se joacă delfinii.

O croazieră costă 35 de lei

Kaptan M are o capacitate de 148 de locuri şi două motoare de 714 CP.

Pe cele două punţi se află un restaurant, un bar, grupul sanitar, bucătăria (la puntea inferioară), şezlonguri, ring de dans şi un restaurant-bar (la puntea superioară).

Turiştii sunt îmbarcaţi din dreptul pasarelei din staţiunea Mamaia. O plimbare pe Marea Neagră durează o oră şi jumătate, până la 3-4 mile depărtare de mal.

La îmbarcare, fiecare turist primeşte o vestă de salvare. Adulţii plătesc 35 de lei pentru o călătorie, iar copiii 10 lei.

Pentru cei mai mici de 6 ani nu se achită nimic. Cursele pleacă la orele 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 şi 19.00.


 
 
Loading...
Citeste tot despre: