Elevi îmbolnăviţi de TBC de profesoara de Limba engleză

Ultima actualizare:

    Toţi elevii din şcoală au  fost testaţi în vederea diagnosticării TBC
Toţi elevii din şcoală au fost testaţi în vederea diagnosticării TBC

Panică la Şcoala Gimnazială „Alex. Macedonski” din Craiova, unde o profesoară diagnosticată cu TBC ar fi îmbolnăvit 40 de copii. E a treia oară în patru luni când într-o unitate de învăţământ este depistată tuberculoză la personalul didactic!

România nu se dezminte! Suntem primii din Uniunea Europeană la TBC, cu peste 34.000 de îmbolnăviri anual. Îngrijorător este faptul că boala e descoperită tot mai des în unităţile de învăţământ. Pentru a treia oară în ultimele patru luni, un cadru didactic este diag­nosticat cu tuberculoză. Este vorba de o profesoară de Limba engleză de la Şcoala Gimnazială „Alex. Macedonski” din Craiova.

Cazul a fost depistat la  Şcoala „Alex. Macedonski”
Cazul a fost depistat la Şcoala „Alex. Macedonski”

„Profesoara a fost diag­nosticată cu tuberculoză pulmonară şi ganglionară. În prezent, este internată la clinica de specialitate şi urmează tratamentul de profil”, a declarat, pentru gasetadesud.ro, dr. Viorel Voicu Măceşeanu, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova.

În urma analizelor medicale a reieşit că pacienta diag­nosticată nu este contagioasă. Cu toate acestea, în şcoală a început o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă vreuna dintre persoanele care au intrat în contact direct cu profesoara are virusul TBC. 

Culmea e că, după ce li s-au făcut testele, 40 de elevi au fost găsiţi cu infecţie tuberculoasă, dintre cei aproximativ 300 investigaţi. Astfel, medicii le-au recomandat internarea.

„Copiilor li se vor face radiografii toracice, analize de sânge, pentru a vedea dacă este o simplă hiperergie tuberculinică sau au boală tuberculoasă”, a adăugat dr. Măceşeanu. Dacă se va stabili că este o simplă infecţie, medicul spune că elevii vor rămâne sub supraveghere. De asemenea, se va stabili dacă elevilor li se va administra vreun tratament preventiv.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boală extrem de contagioasă, periculoasă, care, dacă nu e depistată la timp sau nu e tratată, duce la deces. Ea e cauzată de infectarea cu bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) şi afectează în special plămânii. Poţi recunoaşte boala după simptome: tuse cu mucozităţi (câteva săptămâni la rând), scăderea temperaturii corporale, transpiraţii reci, stări de astenie şi oboseală, scădere în greutate. La copii, tuberculoza loveşte în primii trei ani de viaţă, când organismul lor nu e imunizat. Incidenţă mare se înregistrează şi în rândul adolescenţilor de 11-15 ani, din cauza schimbărilor hormonale specifice vârstei. Tuberculoza se transmite de la om la om pe calea aerului (strănut, tuse), prin sărut sau act sexual. Tratamentul durează 6-8 luni.

Copii infectaţi cu bacilul Koch şi la Bucureşti şi Galaţi

  • GALAŢI. În luna martie, cinci elevi ai Şcolii nr. 42 din Galaţi s-au îmbolnăvit de TBC şi au fost internaţi în spital, după ce o profesoară de engleză, de 46 de ani, a venit bolnavă la şcoală. Ancheta epidemiologică a stabilit că profesoara a intrat în contact cu 240 de copii, dintre care 30 de grădiniţă. Toţi au urmat tratament profilactic.
  • BUCUREŞTI. Luna următoare, în aprilie, o îngrijitoare de la creşa de pe strada Vrancea din Capitală a fost diagnosticată cu tuberculoză, provocând panică în rândul părinţilor care îşi aveau copiii aici. Este vorba de 140 de micuţi cu vârste până în trei ani. În urma testelor specifice, a rezultat că patru dintre aceştia sunt suspecţi că au tuberculoză, astfel că medicii le-au recomandat tratament profilactic timp de şase luni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net