Emil Boc, despre criza din guvernul Dăncilă: «PSD-ul păţeşte acum ce a făcut el în 2009»

Ultima actualizare:

    Emil Boc a fost afectat de ieșirea PSD de la guvernare în 2009foto: arhiva Click!
Emil Boc a fost afectat de ieșirea PSD de la guvernare în 2009foto: arhiva Click!

Criza generată de ieșirea ALDE de la guvernare i-a amintit lui Emil Boc, în prezent primar al Clujului, de perioada în care a fost lăsat el însuși în offside de colegii de guvernare din PSD, în 2009. Se întâmpla tot în pragul alegerilor prezidențiale.

Primarul Clujului, Emil Boc, a comparat, într-un interviu pentru Ziua de Cluj, ruperea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE cu o situaţie asemănătoare, petrecută în urmă cu 10 ani, când PSD ieşea de la guvernare, lăsând Guvernul Boc în minoritate.

"Am mai văzut un asemenea scenariu, l-am păţit chiar eu, acum 10 ani. Pe 1 octombrie, PSD s-a retras de la guvernare şi a lăsat un guvern minoritar pe care l-am condus în continuare. După 13 zile a fost moţiunea de cenzură, care a trecut, şi în urma moţiunii de cenzură am rămas ca şi guvern minoritar, nemaifiind posibil să se formeze guvern până la alegerile prezidenţiale, care au fost în decembrie 2009", a declarat Emil Boc, pentru Ziua de Cluj, citat de News.ro.

După alegeri, Emil Boc a fost reconfirmat ca premier

În urma căderii Guvernului Boc 2, în prag de campanie electorală pentru prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu i-a propus drept premieri pe Lucian Croitoru (respins de Parlament) şi pe Liviu Negoiţă (procedura de învestire fiind îngheţată în Parlament până la alegeri). După scrutinul prezidenţial şi câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu, a fost propus drept premier Emil Boc, iar validarea acestuia s-a produs pe 23 decembrie 2009.

"După alegeri am fost reconfirmat ca premier. PSD-ul păţeşte acum ce a făcut el în 2009. Atunci a ieşit de la guvernare în speranţa că îşi va maximiza şansele să câştige alegerile prezidenţiale, acelaşi scenariu se repetă acum cu alţi actori. PSD-ul rămâne singur la guvernare, îl părăsesc aliaţii, în vederea maximizării şanselor pentru următoarele alegeri", a arătat fostul premier.

Emil Boc spune că o moţiune de cenzură are şanse foarte mari să treacă, însă partidele politice ar putea întâmpina greutăţi în formarea unui nou guvern.

Boc avertizează că nu se pot organiza anticipate înainte de alegerile prezidențiale

De asemenea, edilul Clujului subliniază că alegerile anticipate nu pot fi organizate nici înainte, nici în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale, întrucât Constituţia prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni din mandatul unui preşedinte.

Nici scenariul alegerilor anticipate deodată cu alegerile locale din 2020 nu este plauzibil, mai spune Emil Boc: „Îţi trebuie doi premieri kamikaze, care să îşi asume rolul de iepuraş, care să meargă la Parlament deliberat să pice, să ceară formarea Guvernului, să fie respins. Doar după respingerea a două încercări de reformare a Guvernului, în timp de 60 de zile, preşedintele poate lua decizia de dizolvare a Parlamentului. Dar parlamentarii ar trebui să voteze să-şi scurteze mandatul, or eu nu prea am văzut aşa ceva”.

Citește și:

Am aflat secretul! Cum a rezistat Emil Boc să bată toba 9 ore în galerie la Fed Cup

Ea este soţia lui Emil Boc. După 21 de ani de căsnicie, încă scrie poezii de dragoste FOTO

image
image
image
image
image
image
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net