Emoționant! Lebedele care și-au pierdut puii în urma viiturii de pe Jiu refuză să plece și fac un nou cuib

Ultima actualizare:

    Foto: arhiva
Foto: arhiva

Poveste tristă la Târgu Jiu! O familie de lebede care trăieşte de mai mulţi ani pe lacul de acumulare de pe râul Jiu a avut de suferit după viitura din urmă cu o lună. Doar un puiuț din cei cinci a supraviețuit și, întrucât este rănit, se află în grija unei clinici veterinare din Sibiu.

Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a monitorizat o familie de lebede, care a avut pui în fiecare primăvară. Viitura de pe Jiu din acest an le-a afectat grav pe înaripate, scrie adevarul.ro. Un singur pui dintre cei cinci a supravieţuit. Cele două lebede adulte au supraviețuit și i-au impresionat pe locuitorii din Târgu Jiu.  

„În zona Insuliţei, o familie de lebede a găsit locul ideal de a-şi întemeia o familie. Opt generaţii de pui au fost atent monitorizate”, scrie Claudiu Fiu pe pagina sa de Facebook. “Au fost ani când mulți boboci, după ce au învăţat să zboare, au murit electrocutaţi în liniile de înaltă tensiune. În perioada sărbătorilor pascale 2020, lebedele au scos şase bobocei. După câteva zile, au rămas cinci pui, care au trecut printr-un moment tragic”, arată vicele de la AJVPS Gorj.

Lebedele au rămas fără puiuți după ce viitura le-a măturat cuibul
Lebedele au rămas fără puiuți după ce viitura le-a măturat cuibul

“Un pui a murit în brațele noastre”

Din cauza viiturii din iunie, când apele Jiului au făcut ravagii, a fost nevoie de golirea barajului de la Târgu Jiu. “Ceva inexplicabil le-a făcut să intre pe zona de curgere a Jiului. Au fost prinse în spărgătoarele de valuri ale barajului şi au suferit traume”, dezvăluie Fiu. “Doi pui au murit pe loc şi trei au fost răniţi grav. Dintre cei trei, unul a murit în drum spre o clinică şi unul chiar în braţele noastre. Scena nu poate fi descrisă în cuvinte şi nici empatia faţă de pui a părinţilor. Ultimul pui trăieşte. E la Sibiu, îngrijit foarte bine, are o aripă ruptă şi sunt şanse minime să mai poată zbura. Acum, lebedele adulte au reconstruit cuibarul şi se pare că pregătesc o nouă generaţie de pui. Sper să fie cu noroc“, încheie inimosul vicepreședinte.

Familia de lebede, înainte de nenorocire
Familia de lebede, înainte de nenorocire

Citește și:

Inundațiile au făcut ravagii în 16 județe. În Timiș sunt așteptate viituri istorice

Inundații catastrofale. O sută de localități sub ape. În județul Galați a turnat 100 litri/mp

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net