Eroare macabră. Cum a ajuns Giuseppe să fie îngropat în locul lui Victor

Ultima actualizare:

    Cimitirul din Fârtăţeşti: lângă Simona Păunescu e înmormântat, de fapt, un italian: GiuseppeFoto: "Adevărul"
Cimitirul din Fârtăţeşti: lângă Simona Păunescu e înmormântat, de fapt, un italian: GiuseppeFoto: "Adevărul"

Uluială, durere şi disperare! Două surori din comuna vâlceană Fârtățești au trecut prin clipe cumplite, aflând că în locul tatălui lor, mort în cutremurul din Peninsulă, au înmormântat, de fapt, un italian. Victor şi Simona Păunescu, părinții fetelor, au decedat în timpul seismului şi au fost repatriați. O eroare macabră a făcut ca în unul dintre sicrie să fi fost pus un străin.

Cele două surori au aflat abia acum câteva zile că, în loc să îşi înmormânteze tatăl, conduseseră pe ultimul drum un italian. Trupul neînsufleţit al lui Victor Păunescu a ajuns abia sâmbătă în comuna Fârtăţeşti, din judeţul Vâlcea, şi a fost înhumat creştineşte, însă nu lângă soţia lui, ci în altă parte a cimitirului. „Noi am crezut că este vorba despre o glumă, însă cei de la Ambasada Italiei ne-au spus că s-a făcut o încurcătură”, povesteşte Nicolae Voicescu, primarul comunei Fârtăţeşti.

Primarului Nicolae Voicescu nu-i vine să creadă că autorităţile italiene au făcut o asemenea greşeală
Primarului Nicolae Voicescu nu-i vine să creadă că autorităţile italiene au făcut o asemenea greşeală

“A fost adusă o altă persoană în locul decedatului. Am auzit că este vorba despre un italian care locuia în aceeaşi casă cu soţii Păunescu, dar la mansardă. Sâmbătă a fost adus acasă şi bărbatul de 52 de ani din Fârtăţeşti, fiind înmormântat de rude“, adaugă edilul pentru adevarul.ro.

"Fetele sunt distruse"

Apropiaţii nu pot înţelege cum autorităţile din Italia au încurcat morţii. „El era la muncă în momentul în care a avut loc cutremurul (n.r. – 24 august, ora 3.36). A plecat de acolo să vadă dacă soţia mai trăieşte, iar pe stradă s-a prăbuşit peste el o clădire”, spune Ion Smeianu, văr cu soţii Păunescu. “A fost găsit abia acum de autorităţi. El avea în buzunar toate documentele şi aşa au descoperit că, în locul lui, a fost trimis în România un italian. Cel care a fost îngropat aici locuia în acelaşi imobil cu verii mei, însă la mansardă. Când a avut loc cutremurul, a căzut la etaj, iar autorităţile au crezut că e vorba de Victor. Fetele sunt distruse. Şi-au plâns părinţii atunci, însă de fapt nu a fost aşa. Nu înţeleg cum italienii nu şi-au dat seama că au făcut o greşeală“, se arată nedumerit Smeianu.

Victor Păunescu a fost înmormântat sâmbătă, în alt loc din cimitir
Victor Păunescu a fost înmormântat sâmbătă, în alt loc din cimitir

Prin urmare, cele două surori au fost nevoite să participe sâmbătă la a doua înmormântare. Neavând încotro, ele şi-au îngropat părintele tatăl într-un alt loc din cimitir, dar sunt hotărâte să-l aducă lângă mama lor. Aceat lucru nu va fi posibil însă până în momentul în care italianul  va fi repatriat familiei din Peninsulă. 

"Se iubeau foarte mult"

Una dintre vecine e complet bulversată: „Noi l-am plâns pe Victor atunci, iar în locul lui era un italian. Am auzit că o să mai dureze mult şi bine până o să fie dezgropat şi dus la el în ţară. Doamne fereşte! De când am auzit, parcă nu am linişte. Victor nu poate să stea acolo, trebuie să se odihnească lângă Simona. Ei se iubeau foarte mult, iar acum ea este lângă italian, iar el e îngropat în spate, acolo, în cimitir“.

"Plângi, jeleşti, dar nu ştii pe cine", spune Marinela Avram, o vecină din Fârtăţeşti
"Plângi, jeleşti, dar nu ştii pe cine", spune Marinela Avram, o vecină din Fârtăţeşti

O altă vecină, Marinela Avram, îşi aminteşte că autoritățile din Italia le-au recomandat rudelor să nu deschidă cele două sicrie, în momentul în care au fost aduse în România. „Dacă fetele dădeau capacul la o parte, vedeau de la bun început că s-a făcut o greșeală. Plângi, jelești, dar nu știi pe cine”, se revoltă Marinela Avram. “Din punctul meu de vedere s-a făcut o greșeală foarte mare, iar vinovații ar trebui să plătească. Vă dați seama prin ce traumă trec aceste fete din nou!“, încheie vecina.

Fuseseră în ţară cu o săptămână înainte de tragedie

Soţii Păunescu munceau de zece ani în Italia, iar anul viitor îşi doreau să se întoarcă definitiv acasă, la Fârtăţeşti, în Vâlcea. Cu o săptămână înainte să-şi piardă viaţa, Victor şi Simona au fost în România, ca să-şi schimbe actele. „Eu am participat la funeralii, iar acum aflu că de fapt familia a îngropat un italian pe nume Giuseppe. Simona și Victor se iubeau foarte mult, erau tot timpul erau împreună, iar acum nu se pot odihni în pace din cauza acestei situații “, oftează Ioana Tică, o apropiată a familiei.  

Click! spune

În noaptea de 23 spre 24 august, la ora 3.36 (4.36 în România), un cutremur cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter a lovit centrul Italiei. Seismul a fost urmat de o sumedeneie de replici, cea mai puternică având magnitudinea 5,5. Oraşul cel mai afectat a fost Amatrice, unde multe clădiri vechi au fost puse la pământ. Bilanţul a fost tragic: 297 de persoane au decedat, printre care şi 11 români.

Vezi video şi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net