Este ultimul Revelion cu fum de ţigară

Ultima actualizare:
Răzvan Roşca
Răzvan Roşca

Vin zile grele pentru fumători, dar şi pentru patronii de localuri. E o chestiune de zile până când Legea antifumat va fi semnată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel că Revelionul 2015-2016 va fi ultimul în care ţigara va putea sta aprinsă în restaurante toată noaptea.

România se pregăteşte să intre în lumea civilizată. Fumatul va fi interzis în spaţiile publice.

Liviu Drăgulănescu
Liviu Drăgulănescu

Ne referim aici atât la restaurante, baruri, cluburi, cât şi la parcuri şi locuri de joacă pentru copii, interioare sau exterioare. Excepţie vor face penitenciarele şi zonele de tranzit din aeroporturi, unde vor exista locuri amenajate pentru un mic pufăit. Nici ţigările electronice nu mai sunt acceptate. Există însă o mare problemă: ”majoritatea românilor sunt fumători”.

Asta o spun proprietarii de restaurante, care-şi fac griji că mesele vor sta goale sau în cel mai bun caz omul va veni să mănânce pe fugă. Răzvan Roşca, patronul Restaurantului Ikaria din Pipera, ne-a declarat: “Vom avea de suferit. Asta este cert, dar având în vedere că în toată Europa este aşa, era de aşteptat să se întâmple şi la noi. Din punct de vedere al consumatorului e ideal să nu se fumeze. Este cu dus şi întors”. Mult mai vehement este, însă, Liviu Drăgulănescu, managerul unui club din Centrul Vechi.

Daniel Mischie
Daniel Mischie

Mugur Mihăescu  e şi patron de  club, şi fumător
Mugur Mihăescu e şi patron de club, şi fumător

”Legea împotriva fumatului în spaţii publice o să afecteze pe toată lumea. Românii sunt fumători, astfel că timpul de şedere se va înjumătăţi, deci şi consumul mediu per client va scădea. Nu înţeleg de ce nu s-a menţinut legea în vigoare, când omul putea să fumeze în spaţii special amenajate? Nu e normal ca o recomandare de la UE să se transforme imediat în lege”.Daniel Mischie de la City Grill este de părere că introducerea acestei legi reprezintă un proces de normalitate. ”Important este ca ea să se aplice în întreaga ţară. Şi la cluburile mici, şi la cele mari, şi la sate, şi la oraşe, astfel încât consumatorul să întâlnească această situaţie peste tot. În plus, trebuie să existe o predictibilitate. Trebuie să avem o perioadă premergătoare de câteva luni înainte ca legea să se aplice. Patronii au contracte de încheiere în derulare, au de cumpărat mobilier, de făcut investiţii care necesită bani”, ne-a mărturisit Mischie, care are o soluţie la toată această problemă. În exteriorul localurilor pe care le deţine va amenaja terase pentru fumători.


    Daniel Mischie
Daniel Mischie

”Tot ce are un singur perete şi un acoperiş este considerată terasă, iar legea ne permite să-i lăsăm pe clienţi să fumeze. Acum, urmează să cumpărăm instalaţii de încălzire. Clienţii vor avea tot confortul, chiar şi pe timp de iarnă”, promite Daniel Mischie, managerul lanţurilor de restaurante City Grill.Legea antifumat a fost adoptată de Camera Deputaţilor, iar în prezent se află pe masa preşedintelui ţării Klaus Iohannis, care urmează să o promulge şi îşi va face efectul în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Aşa că putem spune că anul acesta va fi ultimul Revelion când fumătorii îşi mai pot etala viciul în public.

«Garcea» Mugur Mihăescu, nemulţumit de noile reglementări

Și vedetele sunt afectate de decizia Parlamentului de a interzice fumatul în locurile publice. Cei mai supărați sunt, desigur, cei care au localuri, de pildă Mugur Mihăescu, componentul trupei de umor “Vacanța Mare”, care deține un pub și un club în Centrul Vechi din București. “Știu de cine sunt făcute aceste legi și la ce nivel se află IQ-ul acestor persoane, însă nu am cum să comentez deciziile luate în democrație. După cum spunea Petre Țuțea, «democrația e locul în care geniul și idiotul stau la aceeași masă». Vă mai spun un singur lucru și cu asta am încheiat, orașul cu cea mai mare calitate a vieții este Viena. Mergeți să vedeți ce fel de lege e acolo”, ne-a spus umoristul.


    Mugur Mihăescu  e şi patron de  club, şi fumător
Mugur Mihăescu e şi patron de club, şi fumător

Amenzi între 100 și 15.000 de leiNoua lege a introdus măsuri care au ca scop interzicerea totală a fumatului în toate spaţiile închise şi acoperite de folosinţă colectivă, dar şi în incinta instituţiilor academice şi de educaţie sau în alte spaţii. De asemenea, este extinsă categoria faptelor care constituie contravenţii şi se propune majorarea cuantumului minim al amenzilor contravenţionale. Astfel, este interzis complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ. Legea nu permite amenajarea de spații speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică și instituții. Sunt doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat. Sancțiunile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea. 

Uite cum funcţi onează legea antifumat în alte ţări!

Germania. Fumatul a fost in­terzis, încă din 2007, în zonele frecventate de copii, şcoli, gări, staţii şi instituţii publice. Din 2014, a fost interzis în restaurante, discoteci, cafenele şi pub-uri.Austria. Restaurantele, barurile, discotecile mai mari de 50 de metri pătraţi sunt obligate să aibă  o cameră de fumat. Din 2007, e interzis fumatul în gări şi în staţii, iar din 2018, va fi interzis şi în localuri.Franţa. Fumatul e interzis în spaţii publice (muzee, staţii gări). În cafenele, restaurante, cazinouri, baruri e interzis în afara spaţiilor special amenajate pentru fumători, din 2008.Italia. Din 16 ianuarie 2003, italienii au interzis fumatul în spaţiile închise, în gări şi staţii. Cluburile sunt obligate să aibă o secţiune pentru fumători.Spania. Între 2006-2010, existau doar restricţii parţiale pentru gări, staţii şi spaţii publice. Din 2011 localurile au fost obligate să amenajeze spaţii speciale pentru fumători.SUA. Nu există o lege federa­lă care să interzică fumatul, fie­care stat aplică propriile res­tricţii. Din cele 60 de metro­pole, doar 17 nu au interzis fu­matul în cluburi. Nici în apropierea locurilor de joacă, zone pietonale, spaţii publice şi clădiri de birouri nu e permis fumatul.


    Foto: AFP
Foto: AFP

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net