Este Ziua Veteranilor. Respect și recunoștință!

Ultima actualizare:

    Astăzi, 11 noiembrie, sărbătorim Ziua Veteranilor din teatrele de război. În toată țara sunt organizate evenimente în onoarea bravilor soldați româniFOTO: MApN
Astăzi, 11 noiembrie, sărbătorim Ziua Veteranilor din teatrele de război. În toată țara sunt organizate evenimente în onoarea bravilor soldați româniFOTO: MApN

Astăzi, 11 noiembrie, sărbătorim Ziua Veteranilor din teatrele de război. În toată țara sunt organizate evenimente în onoarea bravilor soldați români. Semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. Respect!

Data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. În 1918, chiar în această zi şi chiar la ora 11, forţele aliate semnau armistiţiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.

Numită şi ”Ziua Armistițiului”, pe 11 noiembrie este celebrată prin manifestaţii în toată țara, dar și în multe state ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar şi în state europene.

Este Ziua Veteranilor, 11 noiembrie

Cunoscută anterior ca "Zi a Armistiţiului", această dată marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, căci la ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului

Această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum şi în state europene.

România s-a alăturat acestor state în anul 2014, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Ziua Veteranilor, în România

Pentru Armata României, semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, acesta fiind primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, potrivit MApN.

Sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparţinând Batalionului 151 ”Războieni” (”Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei cu Pakistanul

 Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.

Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu ''Virtutea Militară'' în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Respect și recunoștință!

Citește și:

Aplaudaţi-i, ei sunt eroii României!

Încă o dată eroi! Răniții de război au venit acasă cu 4 medalii

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net