Eugen Tomac, premierul propus de opoziție. ”Trebuie să creăm concurență”

Ultima actualizare:

    Eugen Tomac este propunerea PMP pentru funcția de premier al Românieifoto: arhivă Adevărul
Eugen Tomac este propunerea PMP pentru funcția de premier al Românieifoto: arhivă Adevărul

PSD și-a asigurat o majoritate confortabilă în noul parlament, după protocolul semnat cu ALDE și UDMR. Din această postură, liderul PSD Liviu Dragnea a venit cu o propunere fermă pentru funcția de prim-ministru, constățeanca Sevil Shhaideh. De dragul jocului democrativ, Traian Băsescu și PMP l-au propus premier pe Eugen Tomac, din partea opoziției.

Traian Băsescu și PMP s-au prezentat joi, 22 decembrie, la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Fostul președinte a declarat imediat după validarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie că va rămâne în opoziție. Bun cunoscător al jocului democratic. Băsescu a venit la Cotroceni pregătit cu o nominalizare pentru funcția de premier, susținând că este inadmisibil ca opoziția să nu aibă nicio reacție în acest sens. Aluzia fostului președinte la pasivitatea Partidului Național Liberal a fost foarte transparentă.

"Scurta consultare cu președintele Klaus Iohannis trebuia făcută, pentru că este în sistemul constituțional și nu se putea renunța, chiar dacă propunerea făcută ieri de PSD, ALDE și UDMR pare a fi făcut inutile consultările de astăzi. Noi spunem că nu sunt inutile și, pentru că suntem opoziția, am făcut și o propunere pentru funcția de prim-ministru. Cel propus de noi este Eugen Tomac. Până la urmă, de-asta suntem opoziție, să creăm concurență. Eugen Tomac este un politician experimentat. Mi se pare inadmisibil ca opoziția să vină să spună «N-avem propuneri»", a spus fostul șef al statului. 

În perioada 2000–2004, Eugen Tomac a fost preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni, urmând apoi să coordoneze proiecte naţionale de tineret prin Centrul pentru Educaţie Democratică. În perioada 2005-2008, a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale pe probleme legate de românii de pretutindeni. Odată cu învestirea guvernului Emil Boc, a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe. După căderea guvernului Ungureanu, Eugen Tomac a demisionat din funcţia de secretar de stat la 11 mai 2012.

Tomac este la al doilea mandat de deputat, după ce în 2012 a candidat din partea PDL pe listele ARD pentru un loc de deputat în Colegiul 2 Diaspora pentru Camera Deputaţilor, care cuprinde şi Republica Moldova, obţinând 78% din voturile din colegiu. În prezent este președintele executiv al Partidului Mișcarea Populară.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net