Europenii îl critică pe Ponta după ce a comparat regimul Băsescu cu nazismul

Ultima actualizare:

    Victor Ponta
Victor Ponta

Reacții dure ale europenilor la adresa premierului Victor Ponta, după ce acesta a afirmat că „efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germani”.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat, luni, că „remarcile făcute de Victor Ponta sunt îngrijorătoare”.

„Este cu adevărat scandalos ca un prim-ministru al unei țări UE să compare președintele țării sale cu naziști. După cum este bine cunoscut, președintele Traian Băsescu a fost ales democratic de două ori  consecutiv și în timpul celor două mandate a implementat cu succes o serie de reforme economice și structurale dificile, dar necesare, care au pus țara pe calea stabilității și prosperității. România se află într-o situație mult mai bună ca acum zece ani, înainte de alegerea președintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte,  în ultimii trei ani, Victor Ponta a fost obsedat de încercarea de a-l înlătura pe președintele Băsescu. În detrimentul stabilității și credibilității țării sale, Ponta  se face responsabil de organizarea multor jocuri și manevre nedemocratice, ca parte a încercărilor sale nereușite de a deveni președinte. Ambițiile prezidentiale ale lui Ponta continuă să nu aibă nici o limită: emiterea de ordonanțe de urgență în mijlocul campaniei, încercarea de a începe o nouă  procedură de suspendare a președintelui, la sfârșitul mandatului său, utilizând declarații populiste care instigă la ură, etc. România, ca  stat membru al UE de peste șapte ani, merită mai mult. În cele din urmă, fac apel la Partidul Socialiștilor Europeni și la conducerea acestuia să condamne imediat remarcile îngrozitoare ale lui Ponta și să se distanțeze de astfel de comentarii”, a spus Joseph Daul.

Duminică, premierul Victor Ponta a declarat că va urma „o perioadă în care trebuie, pur şi simplu, să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti”.

„Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania”, a spus Ponta.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că protestează cu toată forţa faţă de declaraţia lui Victor Ponta, care aseamănă regimul Băsescu cu cel nazist, şeful statului spunând că aceasta „aduce grave prejudicii statului român şi credibilităţii României”.

Traian Băsescu a citit declaraţia premierului Victor Ponta: ”Nu exagerez folosind acest termen, cred că efectele asupra societăţii româneşti, lăsate de cei zece ani de regim Băsescu, sunt destul de asemătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania, şi de asta spun de debăsificarea societăţii”.

Preşedintele a precizat că ar vrea să vadă dacă înţelege bine ce înţelege Victor Ponta prin „debăsificare”.

„Probabil că înţelege trecerea rapidă cu costuri pentru populaţie, prin criză şi revenirea la creştere economică, probabil că înţelege actul de condamnare a comunismului, pe care l-am făcut cu toată credinţa (..) Probabil că înţelege faptul că, spre deosebire de mentorii domniei sale, eu am dat dispoziţie şi s-a petrecut predarea integrală a arhivelor fostei Securităţi către CNSAS şi de acolo am aflat cum prietenul domnului Ponta, Motanul Felix, era un turnător, care îşi turna şi familia”, a spus Băsescu.

Preşedintele a făcut apoi referire la predarea arhivei Dunărea la CNSAS sau deschiderea Arhivelor Statului, spunând că acest lucru „a avut ca efect apariţia torţionarilor, pe care nu ştiam de unde să îi luăm”.

Şeful statului a mai spus că Victor Ponta înţelege, probabil, prin „debăsificare” „faptul că şi-a permis ca, în aprilie 2005, să semneze în numele statului român Tratatul de aderare la Uniunea Europeană sau faptul că a început să funcţioneze justiţia”.

„Probabil că prin debăsificare înţelege că eu aş fi vinovat pentru condamnările baronilor din PSD, pentru condamnarea la zece ani a lui Voiculescu, pentru condamnarea lui Cătălin Voicu, pentru condamnarea lui Nicolescu de la Argeş şi multe altele”, a mai spus şeful statului, adăugând că „şi condamnarea lui Vântu trebuie debăsificată, după părerea premierului sau este ceva asemănător cu nazismul”.

El a mai spus că, „asemănător cu nazismul şi care trebuie debăsificat, este faptul că a convenit parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA sau faptul că în mandatul său a făcut un efort constant de consolidare a poziţiei României în NATO şi UE”.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net