Eusebiu Ștefănescu a murit acum 4 ani. L-a doborât o tumoră la cap

Ultima actualizare:

    Actorul Eusebiu Ștefănescu este considerat cel mai mare recitator pe care l-a avut RomâniaFOTO: cinemagia.ro
Actorul Eusebiu Ștefănescu este considerat cel mai mare recitator pe care l-a avut RomâniaFOTO: cinemagia.ro

Eusebiu Ştefănescu s-a stins acum 4 ani, în ziua de 15 martie 2015, la 70 de ani, după doi ani de luptă cu o tumoră la cap. Este considerat cel mai mare recitator pe care l-a avut România.

Eusebiu Ștefănescu a murit la 70 de ani. A avut zeci de roluri de teatru și de film, dar publicul l-a iubit mai ales pentru modul excepțional în care recita din Nichita Stănescu și Mihai Eminescu.

Eusebiu Ștefănescu, biografia

Eusebiu Ștefănescu s-a născut la Câmpina, în ziua de 3 mai 1944. Când era copil scria versuri și visa să ajungă un poet mare.

”M-a impresionat că Eminescu s-a apropiat de teatru, din copilăria lui; juca prin ţară, cu trupele ambulante. Pe la 16 ani era sufleor. Ei, bine, cum am ajuns eu la teatru? Bunica mea care stătea pe un deal la Câmpiniţa, unde este Muzeul Iulia Haşdeu. Îşi pierduse un copil și a organizat o şedinţă de spiritism. Aveam 16 ani. Îmi aduc aminte că mama era de acord cu şedinţele de spiritism, dar tata nu le agrea. A aşteptat ca să plece tata de acasă. Și a venit un mediu, o fată, care îl chema pe Eminescu. Mama mea era atunci era tânără, iar eu aveam 10 ani şi scriam poezii de la 8 ani. După întâlnirea cu Eminescu, la şedinţa de spiritism, mi s-a schimbat destinul. Eminescu m-a deturnat cu un cuvânt: i-a spus mamei că mă fac actor. Nu ştiam ce înseamnă actor. Pe vremea aia se spunea artistul poporului. De atunci m-am reprofilat. Când eu am scris primul poem «La moartea lui Stalin», m-au consacrat ca poet al şcolii. Tata a observat că scriu poezie şi credea că voi fi poet. Făceam poezii ocazionale, şi cineva mi-a sugerat să scriu o poezie despre ţuică. Nu credeau că pot scrie astfel de poezii. Şi am scris: «Ţuica-i tare şi te-mbată, dar e bine câteodată ca să bei, că te-ntăreşte, ea pentru drum te căleşte». Poemul e mai lung”, a povestit într-un interviu mai vechi, din Adevărul.

Însă, nu a intrat din prima încercare la teatru, ci în anul următor. Îl părăsise iubita din satul vecin și tânărul Eusebiu făcea încercări disperate să o recucerească. A luat examenul la Filologie, iar pentru un an a fost suplinitor la limba română la o şcoală rurală.

Eusebiu Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Film din Bucureşti în 1967 și a fost actor al Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi, pentru o vreme, al Teatrului Mic din Bucureşti, Eusebiu Ştefănescu joacă, din 1996, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”. A jucat zeci de roluri pe scena de teatru și în filme de referință ale cinematografiei românești. În filme a jucat, din cauza aspectului fizic, mai mult roluri de nemţi.

Ce nu știați despre Eusebiu Ștefănescu

  • Pentru unul din rolurile de început trebuia să poarte plete, ceea ce regimul comunist nu accepta. Ștefănescu a fost nevoit să se deplaseze având asupra sa o adeverință din care să rezulte că așa este rolul.
  • S-a căsătorit devreme, cu Liliana Pleşa, o colegă de liceu cu un an mai mică, în ultimul an de facultate. Amândoi erau din Câmpina, dar după absolvire el a plecat la Teatrul Naţional din Timişoara, ea a rămas în Bucureşti. În acelaşi an, 1969, se năştea fiul lor, Ion Bogdan Ştefănescu, astăzi prim solist la Filarmonica Română, un magician al flautului. La 48 de ani, Eusebiu Ştefănescu s-a recăsătorit cu Vali Ştefănescu.
  • Eusebiu Ştefănescu a fost diagnosticat, în anul 2013, cu o tumoră la cap, şi a suferit trei intervenţii chirurgicale, care, însă, au rămas fără rezultat, la fel şi radioterapia. Tumora s-a extins de fiecare dată.

image
image
image
image
image
image
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
halle berry instagram jpg
alina serban foto cornel brad  jpg
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net