Elevii care au susținut proba de Limbă și Literatură română în cadrul examenului de Evaluare Națională 2020 au avut de analizat un text la primă vedere și au trebuit să răspundă mai multor cerințe. Iată cine este Sorin Titel, autorul narațiunii „Zborul” din care a fost preluat paragraful.


Sorin Titel a fost un eseist, romanciaer și scriitor român. El s-a născut la 7 decembrie 1935, în comuna Margina, județulTimiș, și a murit la 17 ianuarie 1985, potrivit wikipedia.. Este fiul lui Iosif Titel și al Corneliei. Tatăl său a fost notar și licențiat în drept, în timp ce mama sa a fost o femeie casnică.

Evaluare Națională 2020. Cine e Sorin Titel

Între 1946 – 1953 face liceul la Lugoj și Caransebeș, upă terminarea căruia intră la Facultatea de Cinematografie din București. Un an mai târziu se transferă de la regie cinematografică la Facultatea de Filologie, în anul al doilea după ce dă examene de diferență. În 1956 este însă exmatriculat pentru că se solidarizează cu mișcările studenților diin Ungaria. Va a fi reînmatriculat în 1957 la Cluj, dar numai pentru o lună.

Pe plan literar, debutează în 1957 cu schița „Drumul” în revista „Tânărul scriitor!. În 1963 ublică primul său volum de schițe, „Copacul”. Scrie numeroase schițe, povestiri, romane, eseuri.

iarba-verde-de-acasa-afis.jpg

Afisul filmului românesc Iarba verde de acasă
Sorin Titel a scris scenariul filmului „Iarba verde de acasă”, apărut în 1978
Sursa foto: Cinemagia

Între 1958-1964 ocupă postul de profesor suplinitor de limba română la Cransebeș și în satul Cârpa, azi valea Timișului. În 1961 revine la facultate de filologie în anul al IV-lea, la cursuri fără frecvență. Va absolvi facultatea abia în 1964. Între 1964-1971 este redactor la revista „Scrisul Bănățean” din Timișoara, (transformată ulterior în „Orizont”). Publică acum mai multe romane și își consolidează poziția în UniuneaScriitorilor, unde nu a deținut însă nici o funcție. În 1971 se mută la București unde devine redactor la revista „România Literară”.

În 1977 scrie scenariul unui celebru film românesc: „Iarba verde de acasă”.

În data de 17 ianuarie 1985 Sorin Titel, autorul textului pe care l-au avut de analizat elevii în cadrul probei de Limbă și Literatură română la Evaluarea Națională 2020, moare în urma unei boli necruțătoare și este înmormântat la Cimitirul Bellu din București.

 
 
Loading...