Peste 153.000 de absolvenţi de gimnaziu sunt aşteptaţi, de luni, la primul examen serios din viaţa lor: Evaluarea naţională. Alţi 37.000 nici nu s-au înscris. De notele obţinute la această testare va depinde admiterea lor la liceul dorit.
Leon are 15 ani şi visează să ajungă unul dintre cei mai importanţi specialişti în calculatoare din lume. ”Am învăţat constant, toţi anii de gimnaziu. Nu poţi fi admis la un liceu foarte bun, la Mate – Info, fără note mari. Am încredere că voi lua note bune şi la Evaluare şi îmi voi realiza visul”, ne-a spus vesel Leon. Ieri, părinţii săi l-au lăsat să mai facă o ultimă recapitulare, dar numai până la ora prânzului. Apoi, ”l-au obligat” să se relaxeze în aer liber, adică în parc, la plimbare şi o îngheţată, cu căştile în urechi. Azi, la primele ore ale dimineţii, cel mai târziu ora 8.30, toţi absolvenţii de gimnaziu care participă la Evaluarea naţională trebuie să se afle în sălile de examen pentru proba la Română. Au voie să intre doar cu cartea de identitate, un pix şi o sticlă cu apă sau suc. De media obţinută va depinde admiterea în liceu, întrucât Evaluarea naţională va conta în proporţie de 75%, iar media generală din gimnaziu doar 25%. Anul trecut, cea mai mică medie de admitere în liceu a fost 2,16. Dintr-o generaţie de 190.000 de elevi în clasa a VIII-a, 37.000 nici nu s-au înscris.
Elevii vor avea două ore să rezolve cele trei subiecte. Profesorii cu experienţă în corectarea lucrărilor spun că elevii trebuie să citească cel puţin de două ori cerinţele, să scrie cât mai citeţ şi corect, să folosească normele de punctuaţie şi o varietate de cuvinte. Textul trebuie să fie clar, organizat, logic, cu echilibru între introducere, conţinut şi încheiere. Profesorii corectori apreciază dacă este lăsată margine la pagina lucrării şi dacă scrisul se înţelege fără efort. Subiectele pot fi tratate în orice ordine doreşte elevul, aşa că este bine să înceapă cu cele pe care le rezolvă cel mai uşor.