EXCLUSIV Când te vaccinezi antigripal dacă ai avut Covid-19. Ce spune infecționistul Adrian Marinescu, de la Matei Balș

Ultima actualizare:

    Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că vaccinul antigripal nu este recomandat imediat după ce te vindeci de Covid-19
Medicul infecționist Adrian Marinescu spune că vaccinul antigripal nu este recomandat imediat după ce te vindeci de Covid-19

Este perioada rece din an când gripa sezonieră se întâlnește, din păcate, cu Covid-19. Au cam aceleași simptome și de multe ori nu știi de ce suferi dacă nu te-ai vaccinat. Interesant este faptul că dacă trecut prin coronavirus nu este indicat ca imunizarea pentru gripa comună să se facă imediat. Click! a stat de vorbă cu infecționistul Adrian Marinescu, de la Matei Balș, și îți spune când e perioada propice.

Tușești, faci febră, ai dureri musculare și te simți obosit. Nu știi exact ce ai: dacă te confrunți cu gripa sezonieră sau te-ai infectat cu Covid-19.

În caz că ți-ai pierdut gustul și mirosul, e tot mai clar că ai noul virus. Doar un diagnostic exact îți poate da doar testul PCR. Odată declarat cu această boală, medicul de familie te va ține sub observație și te vei trata acasă.

Doar cazurile grave, cei care nu mai pot respira, ajung acum la spital. Cu medicația simptomatică, un organism puternic iese din boală, iar după 14 zile își poți relua viața socială.

Important este că dacă vrei să te vaccinezi pentru gripa sezonieră, ca să nu mai ajungi din nou la pat, trebuie să mai aștepți. 

”În general, vaccinul antigripal se poate face la două săptâmâni după cele 14 zile de la testare, dar eu recomand chiar trei săptămâni de așteptare, pentru a preveni o formă acută a bolii precedente”, a explicat pentru Click! renumitul medic infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.

Studiile arată că precauţia este legată de ipoteza unei furtuni de citokine declanşată de virusul atenuat din vaccin, la scurt timp după cea indusă de coronavirus.  

Vaccinarea antigripală este recomandată pentru a întări organismul
Vaccinarea antigripală este recomandată pentru a întări organismul

Dar, la 21-28 de zile după boală, sistemul imunitar este suficient de refăcut şi de puternic pentru a produce alţi anticorpi, care să ne protejeze împotriva gripei.

Iar medicii recomadă mai degrabă imunizarea injectabilă decât cea intranazală. Însă, cel mai bine ar fi să ne vaccinăm antigripal înainte de a contacta coronavirusul.

Astfel, organismul va fi mai puternic, cu anticorpi dezvoltați.  

Încă 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge la DSP-uri

Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii continuă. În această săptămână, încă 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge la direcțiile de sănătate publică și mai apoi în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Cu dozele distribuite în această săptămână, Ministerul Sănătății a repartizat 2,430.000 doze de vaccin, reprezentând peste 80% din numărul total achiziționat pentru sezonul  2020-2021.

Ultima tranșă de doze de vaccin gripal va fi asigurată la începutul lunii decembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți.

Până la data de 15 noiembrie, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită au fost vaccinate 652.393 persoane din categoriile la risc.

Avem înregistrat doar un caz de gripă sezonieră

Conform INSP, la nivel național, numărul total de cazuri de infecți respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 43,871, cu 48,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.603) și cu 2.6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

Până în prezent, a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul și nici un deces confirmat cu virus gripal.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/vaccinarea-antigripala-2020-dozele-vor-fi-achizitionate-pe-9-septembrie-iar-vaccinarea

https://www.click.ro/news/national/vaccinul-antigripal-pentru-sezonul-2020-2021-5-intrebari-si-raspunsuri

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net