EXCLUSIV „Copiii răniți în Colectiv mai au mult de tras”

Ultima actualizare:

    Momentul în care plafonul clubului s-a aprins. În interior se aflau circa 400 de persoane, care asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity
Momentul în care plafonul clubului s-a aprins. În interior se aflau circa 400 de persoane, care asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity

Peste șapte zile, se împlinesc doi ani de la tragedia din Colectiv, când 64 de oameni au murit și peste 200 au fost răniți. Rănile nu s-au vindecat încă. Nici cele de pe trupurile victimelor, nici cele din sufletele lor și ale celor care și-au pierdut copiii în clubul care a luat foc în noaptea de 30 octombrie 2015. Tatăl unuia dintre copiii morți acolo și președintele Asociației Colectiv GTG30.10, Eugen Iancu, ne-a spus ce mai fac supraviețuitorii, dar și de ce n-a început încă procesul Colectiv.

Click!: S-a schimbat ceva din octombrie 2015  în ceea ce privește legislația legată de protecția împotriva incendiilor, de sistemul de sănătate, de îngrijirea marilor arși?

Eugen Iancu: Vedem cu toții că din punct de vedere legislativ nu s-a schimbat absolut nimic. Nu a apărut nicio lege care să reglementeze funcționarea localurilor. Nici măcar n-am auzit să se inițieze ceva, să fie cineva care lucrează la o asemenea lege. Nimic. Se pare că nimeni nu are acest interes.

Click!: Și asta, deși au fost nenumărate controale, după nenorocirea de atunci...

Eugen Iancu: În prima săptămână de la Colectiv, pompierii s-au lăudat cu nu știu câte amenzi. Apoi, după un an, când a luat foc Bamboo, iar s-au dat nenumărate amenzi. Deci, noi știm cum funcționează localurile, știm că nu au autorizații și, doar după ce se întâmplă dezastrul, ne ducem și dăm amenzi ca să arătăm că ne facem treaba. Așa funcționează statul român. Nimeni nu se gândește: „De ce să mă duc să-i dau amendă? De ce să nu mă duc și să-i fac un plan și să-i spun că are voie să funcționeze doar în anumite condiții. Ai un an de zile să te pui la punct. Dacă nu, zbori! Îți închidem definitiv afacerea”. Nu am văzut să se întâmple așa ceva.


    În timp ce Andrei Găluț și formația sa se aflau pe scenă, s-au aprins artificiile. Câteva scântei au sărit pe un stâlp. Acesta s-a aprins, după care focul s-a extins pe tot plafonul
În timp ce Andrei Găluț și formația sa se aflau pe scenă, s-au aprins artificiile. Câteva scântei au sărit pe un stâlp. Acesta s-a aprins, după care focul s-a extins pe tot plafonul

Click!: Ce credeți despre faptul că, nici la doi ani de la Colectiv, noi nu avem o secție de mari arși?

Eugen Iancu: Noi nu avem nici măcar un singur pat pentru mari arși! În ultima vreme, am fost prin câteva clinici europene. Am constatat că în toate statele civilizate există o asociație a medicilor specializați în arsuri. Noi nu avem așa ceva. Noi avem societăți ale medicilor esteticieni, plasticieni. Deci, și medicii recunosc prin asta că pe ei nu îi interesează arsura, pacienții cu arsuri.

Click!: Dar statul român nu este interesat să aibă specialiști în arsuri?

Eugen Iancu: Păi, statul din cine e alcătuit? Din medici, profesori, polițiști, oamenii din primării, din ministere. Ei fac statul român.


    Peste 200 de oameni au fost răniți în club
Peste 200 de oameni au fost răniți în club

Click!: Dumneavoastră spuneți că România nu are medici specialiști în arsuri?

Eugen Iancu: Păi, ei declară că nu sunt specialiști în arsuri. Ziceți-mi și mie un doctor care spune că e medic de arși! De asemenea, uitându-ne în spitale, vedem că nu avem nici măcar un pat pentru mari arși. Am fost în cel puțin zece spitale europene, iar diferența între ce au ei și ce avem noi este de la cer la pământ.

Click!: Alexandru, fiul dumneavoastră, avea 25 de ani. N-a murit din cauza arsurilor, ci din cauza bacteriilor luate din spital.

Eugen Iancu: Copilul meu a murit, în condițiile în care avea arsuri pe 28% din suprafața corpului, iar în străinătate sunt salvați și cei cu 70% din suprafața corpului. Alexandru a fost internat la Spitalul Sf. Ioan. A luat de acolo, încă din prima zi, Piocianicul, Klebsiella, tot ce era de luat de acolo a luat. Și le-a luat din prima zi. Rezultatele primelor probe de sânge prelevate confirmau deja că luase aceste bacterii. Este înfiorător. Toți au luat aceste bacterii. Am avut dosarele tuturor. Avem și confirmarea de la spitalele din străinătate, unde n-a ajuns unul fără bacterii.


    Alexandru Iancu a murit din cauza bacteriilor luate din spital
Alexandru Iancu a murit din cauza bacteriilor luate din spital

Click!: Supraviețuitorii tragediei din Colectiv cum se recuperează, cum au reușit să-și continue viața?

Eugen Iancu: Toți încearcă să-și reia viața. Mai fac tratamente în țară, unii, în străinătate. Internat, însă, nu mai e niciunul. Dar, se duc periodic la spital, pentru că trebuie să-și pună o ureche sau un deget sau să facă diverse operații. Din păcate, cel puțin zece dintre ei vor avea nevoie de operații în următorii șase-șapte ani. Apoi, mai sunt alți 20-30, și pun accent aici pe fetele care au între 18 și 35 de ani, care vor avea de reparat mult. Evident că nu se vor mai reface sută la sută cum erau, dar măcar 90%. Copiii ăștia vor avea mult de tras. Din păcate, mulți s-au săturat de operații, de a sta în spital și unii chiar au renunțat. Au spus: „Gata! Prefer să rămân așa!”. Eu sper să revină asupra deciziilor.

Click!: Cine le plătește operațiile?

Eugen Iancu: Operațiile sunt achitate de stat, până la sfârșitul anului 2018. Deci, nu-i timp de pierdut! Noi vrem să mergem la primul ministru și la ministrul Sănătății pentru a obține o prelungire a acestui termen. Și asta, pentru că e vorba de tineri care, altfel, nu vor putea fi reintegrați în societate. Mai ales că, din păcate, trăim într-o societate în care oamenii cu defecte sunt marginalizați. E păcat ca tinerii noștri să fie condamnați la așa ceva.

Click!: Sunt mulți răniți în Colectiv care, încă, n-au putut să-și reia serviciile din cauza problemelor date de arsuri?

Eugen Iancu: Sunt destui, pentru că mulți nu pot să-și pună încă proteze. Mai au nevoie de operații, trebuie să-și repare degete, încă le crește pielea. Organismul lor este în continuă schimbare, încă nu s-a stabilizat. Dar va trebui să treacă la proteze cel puțin zece dintre ei.

Click!: Ce știți de Andrei Găluț (n.r. liderul formației Goodbye to Gravity, care, în noaptea tragediei, cânta pe scenă)?

Eugen Iancu: Andrei este în refacere. A fost puțin în țară, după care a plecat din nou în străinătate unde face tratament. Dar se va reface. În ceea ce privește psihicul, toți sunt afectați încă. Toată lumea a văzut și a auzit înregistrările din noaptea aia. Gândiți-vă că ei au fost acolo...

Click!: Ce puteți să ne spuneți despre procesul „Colectiv”?

Eugen Iancu: Nu există niciun proces. Deocamdată, n-a început nimic și nici nu știu când va începe. Au fost doar câteva înfățișări. Ba spun că n-au fost în stare să trimită familiei decedatei din Italia o înștiințare, pentru că în Tribunalul București nu s-a găsit un translator de italiană, ba că o altă persoană n-a fost înștiințată ca parte civilă. La doi ani de la Colectiv, noi încă ne „jucăm” de-a actele. (n.r. Astăzi, Asociația a avut din nou înfățișare la Tribunalul București. S-a amânat cu încă o lună luarea unei decizii, și anume dacă statul va fi sau nu parte în proces, după ce avocaţii victimelor au cerut ca despăgubirile să fie garantate de Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al statului).


    Eugen Iancu și alte rude ale victimelor din Colectiv au fost astăzi la o nouă înfățișare, la Tribunalul București
Eugen Iancu și alte rude ale victimelor din Colectiv au fost astăzi la o nouă înfățișare, la Tribunalul București

Proces din nou amânat: „Vrem să fie pedepsiţi oamenii care au greşit”

Rudele victimelor din Colectiv s-au declarat profund nemulțumite de această nouă amânare: „Suntem în săptămâna în care se împlinesc doi ani de la Colectiv. Justiţia, după doi ani, nu are încă niciun răspuns, niciun rezultat. Cei care, mai mult sau mai puţin, sunt vinovaţi sunt liberi. Copiii noştri sunt în mormânt. Nu e vorba de despăgubire aici. Noi vrem să fie pedepsiţi oamenii care au greşit. Acum, aşteptăm să vedem dacă prin Ministerul Finanţelor se recunoaşte, în sfârşit, că statul a greşit şi este responsabil pentru tot ce s-a întâmplat la Colectiv”, a declarat Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba (34 de asni), unul dintre tinerii care au murit în incendiul din club.

Vor să construiască o maternitate în memoria tinerilor morți

Și-au pierdut copiii în Colectiv, iar suferința nu le va fi ștearsă niciodată din suflet și din minte. Totuși, au găsit puterea să meargă mai departe.  „Am semnat, anul trecut, un protocol cu Primăria Sectorului 4 pentru construirea unei maternități, pentru a reface Maternitatea Bucur (n.r. clubul Colectiv se afla lângă această maternitate, personalul medical de aici fiind cel care le-a acordat răniților primul ajutor). Terenul era al sectorului 4. Spitalul Sf. Ioan, cel de care aparține maternitatea, este al ministerului. În urma efectuării cadastrului, terenul a trecut la Primăria Capitalei. Acum, așteptăm ca Primăria Capitalei să-și dea acordul în ceea ce privește construirea maternității. De fapt, noi (n.r. asociația) ne-am dorit să renovăm Maternitatea Bucur, pentru că oamenii de acolo au fost primii care au sărit în ajutor. Din păcate, clădirea are o sută de ani, e încadrată în gradul seismic 2, iar a o reface înseamnă undeva la peste 12 milioane de euro. Cu banii ăștia facem o maternitate nouă. Cu aproximativ 15 milioane de euro se și construiește, se și dotează maternitatea nouă. Ministrul Bodog ne-a spus că ne va ajuta cu fonduri pentru dotări. Restul banilor vor proveni din donații ale marilor companii”, ne-a declarat Eugen Iancu. El a mai spus că Asociația Colectiv își dorește să ridice această maternitate în sprijinul bucureștenilor și în memoria celor care au murit în tragedia din Colectiv. „Nu avem niciun beneficiu. Vrem doar ca pe clădire să fie o placă cu numele copiilor noștri care au murit la Colectiv. O maternitate este simbolul renașterii. Pentru noi va reprezenta un pic de liniște, iar pentru bucureșteni, un pic de ajutor”, a încheiat Eugen Iancu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net