EXCLUSIV Medicii și asistenții școlari, aruncați în lupta cu coronavirusul.”E ordin pe unitate”

Ultima actualizare:

    Medicii care lucrează cu copiii din școli și grădinițe vor fi trimiși să facă anchete epidemiologice
Medicii care lucrează cu copiii din școli și grădinițe vor fi trimiși să facă anchete epidemiologice

Lucrurile devin din ce în ce mai serioase! Reprezentanții Ministerului Sănătății au trimis astăzi, 13 martie, la ora 13.00, un document către toate direcțiile de sănătate publică din teritoriu prin care le cere să ia în subordine medicii și asistenții medicali. ”E ordin pe unitate”, au anunțat cei de la Departamentul de Medicină Școlară, din cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

”Există foarte mulți medici în rețeaua școlară care trebuie solicitați să susțină efortul pe care îl facem”, a spus premierul Ludovic Orban, în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a avut loc, ieri seară. Iar astăzi cerința acestuia a fost pusă în aplicare.

Documentul a fost trimist către DSP-uri

La ora 13.00, cei de la Ministerul Sănătății au transmis către toate DSP-urile din țară să facă un tabel cu medicii, inclusiv stomatologii, și asistenții care vor fi detașați ca să între în lupta împotriva coronavirusului.

Și asta pentru că statul român nu are suficiente cadre medicale în spitale și la direcțiile de sănătate publică.

Toate DSP-urile din țară au primit acest document de la Ministerul Sănătății
Toate DSP-urile din țară au primit acest document de la Ministerul Sănătății

”Având în vedere expansiunea la nivel european a îmbolnăvirilor cu COVID-19 și a creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire pe teritoriul României, vă solicităm să întreprindeți demersurile legale, în vederea detașării, conform prevederilor legislației în vigoare, a medicilor și asistenților medicali din cabinetele medicale din grădinițe, școli și unități de învățământ superior privind asistența medicală  preventivă în cadrul instituției dumneavoastră”, scrie în documentul care a intrat posesia jurnaliștilor de la Click!

Medicii școlari: ”Este foarte riscant pentru noi”

Speriați, pentru că li s-a spus că vor face anchete epidemilogice, aceștia au refuzat. ” Este foarte riscant și pentru noi. Nu suntem instruiți pentru așa ceva. Noi lucrăm cu copiii, nu cu virușii. Nu suntem epidemiologi”, ne-a spus supărat un stomatolog.

”Va fi ordin pe unitate. Este o situație gravă”, le-ar fi transmis cei de la ASSMB, obligați de Ludivc Orban să răsăpundă rapid solicitării, pentru ca de săptămâna viitoare să fie în activitate. Oficial, unitățile de învățământ sunt închise până pe 22 martie.

La nivel național sunt 640 de medici angajați și 2.903 asistente în toate școlile și grădinițele din țară. 

Au fost detașați medici și din spitale

Și doctorii de la Transporturi vor fi detașați, iar cei din Armată se află deja la granițe, unde ajută la consultul celor sosiți în România. Și de la spitalele județene a fost detașați oameni la DSP. De la Spitalul Județean Prahova, spre exemplu, au fost trimiși doi epidemiologi.

”Deja am fost puși să trimitem bolnavii acasă pentru a le face loc viitorilor pacienți cu coronavirus. Eu nu sunt infecționist, nu lucrez în terapie intensivă, nu știu cum se folosește un aparat de ventilație. Suntem disperați, nu știm ce se va întâmpla. Probabil că mulți dintre noi, medicii, vom muri infectați”, este de părere un medic care lucrează la Secția de Chirurgie Plastică.

Deja există cazuri de medici și asistenți aflați în linia întâi care au fost infectați, iar tot personalul de la Spitalul ”Dimitrie Gerota”, din Capitală, se află în carantină în instituție. În plus, alte cinci spitale sunt închise din aceeași situație.

Până la această oră, România are 89 de persoane infectate cu Coronavirus, multe dintre ele sosite din Italia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net