Experienţa şocantă trăită de un medic român în străinătate

Ultima actualizare:

    A operat cazuri  complicate doar  cu anestezie locală
A operat cazuri complicate doar cu anestezie locală

Are 35 de ani, dar a trăit cât alţii într-o viaţă întreagă. Emil Barbu este un medic chirurg român care tratează bonavi din cele mai sărace zone ale lumii. A salvat sute de vieţi omeneşti în Africa sau în jungla amazoniană şi tot acolo a avut parte de experienţe şocante.

La scurt timp după terminarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, medicul Emil Barbu a avut ocazia să profeseze în Franţa. Nu a ratat ocazia şi timp de aproape cinci ani a lucrat într-un ritm infernal, operând zilnic de la 8 dimineaţa până seara târziu, atunci când avea cazuri complicate, relatează Adevărul. Din 2011, Emil Barbu face parte dintr-o fundaţie americană care se ocupă de tratarea bolnavilor din cele mai sărace zone ale planetei. Pentru Africa se pregătise vizionând documentare, dar realitatea a fost cu mult mai dură, imposibil de descris în cuvinte. „Primul proiect a fost în Burundi, a doua cea mai săracă ţară din lume. În 2011 am plecat acolo, eram medic rezident atunci. Am făcut doar mică chirurgie pentru că nu aveam anestezist cu noi şi, în plus, nu exista curent electric în regiunea aceea. Am avut doar un generator, dar nu aveam ventilator pentru anestezie generală. Tot ce am făcut a fost cu anestezie locală. E mult mai rău decât în documentarele de pe Discovery. Cel mai mult m-au şocat copiii fără părinţi, copiii nimănui care sunt un produs al promiscuităţii sexuale din zona respectivă. Erau precum câinii comunitari de la noi, pe marginea drumului, căutau ceva de mâncare. Asta m-a şocat cel mai mult. Copiii uscaţi, care căutau de mâncare. Ăsta a fost cel mai mare şoc”, îşi aminteşte medicul. 

Emil Barbu (mijloc),  alături de doi colegi,  în Africa
Emil Barbu (mijloc), alături de doi colegi, în Africa

Se prezentau câte 300-400 de pacienţi în fiecare zi, iar asistenţii făceau mai întâi un triaj şi apoi repartizau bolnavii care aveau nevoie de intervenţii mai complicate la chirurgul român. 

O a doua experienţă, la fel de şocantă pentru un el a avut-o în Nordul Braziliei, în jungla amazoniană. Emil Barbu s-a deplasat cu echipa de medici şi asistenţi de la fundaţie în Manaos, un oraş construit în junglă şi care nu e legat printr-un drum de restul ţării. Acolo nu se poate ajunge decât pe calea apei sau cu avionul, iar riscul cel mai mare este să fii atacat de un aligator sau de un şarpe constrictor. Aceşti oameni nu au nicio şansă să fie văzuţi de un medic în regim de urgenţă, pentru că cel mai apropiat spital se află la sute de kilometri. Acolo, în mijlocul junglei, chirurgul român a salvat viaţa unor localnici atacaţi de aligatori, iar amputaţiile de picior, „corecţii de bont“ cum se numesc ele în termeni medicali, erau intervenţiile cele mai solicitate în zonă. În sălbăticia Amazonului, chirurgul român a învăţat ce este frica. Nu prezenţa animalelor sălbatice o provoca, ci faptul că a trebuit să improvizeze atunci când avea în mâini viaţa unui om.  „Frică? Tot timpul mi-a fost! Există teama de necunoscut şi cel mai mare risc este în momentul în care trebuie să faci ceva şi nu ai cu ce. Trebuie tot timpul să inventezi“, mărturiseşte Emil Barbu.

Copiii din Burundi trăiesc  în condiţii greu de imaginat
Copiii din Burundi trăiesc în condiţii greu de imaginat

După ce a operat sute de copii, unii de doar câteva luni, în condiţiile găsite la faţa locului şi doar cu anestezie locală, medicul Emil Barbu a decis să revină în România. Experienţele şocante prin care a trecut în Africa şi America de Sud l-au călit atât de mult, încât nimic nu-l mai poate speria acum, spune el. Lucrează la un spital din Câmpina, însă în prezent e într-o nouă aventură, într-o altă zonă săracă a lumii. La finalul lui decembrie 2018 a plecat în Etiopia împreună cu colegii săi de la fundaţia americană, urmând să se întoarcă în ţară la sfârşitul acestei luni. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net