Experiment unic marca Ştiinţă&Tehnică: un balon la 40.000 de metri altitudine deasupra României - FOTO

Ultima actualizare:
balon
balon

Sâmbătă, 4 august 2012, revista Ştiinţă&Tehnică va înălţa un balon spațial la aproximativ 40 de kilometri altitudine deasupra teritoriului României. Cu ajutorul echipamentului foto şi video, Ştiinţă&Tehnică va realiza un fotoreportaj şi un documentar unice în presa de la noi, cu imagini de mare rezoluţie şi video HD luate din stratosferă.

Totodată, va încerca doborârea unui record european: depăşirea înălţimii de 40.000 de metri cu un aerostat. Lansarea balonului va avea loc în jurul orei nouă dimineaţa, într-o zonă nelocuită, situată la 30 km est de Buzău.

Pe 15 octombrie 2011, revista Ştiinţă&Tehnică a realizat o premieră pentru România, lansând cu succes un balon spațial, care a atins 35,304 m, stabilind un record românesc și est european. În acest an, pe 4 august, Ştiinţă&Tehnică încearcă să-și bată propriul record prin experimentul Stratospherium II, realizat cu sprijinul 3M România. De asemenea, la bordul nacelei vor fi prezente 3 mini-laboratoare științifice, care vor măsura în premieră nivelul poluării și stratul de ozon din România.

balon
balon

Balonul Ştiinţă&Tehnică are un volum suficient de mare încât să permită ridicarea de la sol, în bune condiţii, a unei nacele de circa 1,7 kg, în care echipa revistei va depozita echipamente tehnice: un aparat foto, o cameră video HD, un sistem de telemetrie şi un GPS GSM. Diametrul balonului la sol, în momentul lansării, va fi de aproximativ 2 metri, rata de ascensiune a aerostatului va fi de 5-6 m/s, iar când va ajunge la altitudinea prognozată, de peste 40.000 de metri în stratosferă, balonul îşi va spori diametrul la aproximativ 15 - 20 metri. În acel moment, materialul din care este confecţionat va ceda, iar balonul se va sparge. Nacela şi echipamentele de la bord vor reveni pe sol - într-o primă fază cu o repeziciune mare, de circa 500 km/h, apoi viteza va fi diminuată până la 2 m/s, graţie unei paraşute speciale.

O provocare interesantă pentru realizatorii experimentului o va reprezenta urmărirea în timp real a balonului şi recuperarea nacelei şi a echipamentului după explozia aerostatului, iar pentru această operaţiune, Ştiinţă&Tehnică a constituit nu mai puţin de șase echipe. Teoretic, se va căuta „cutia neagră" a aparatului pe o rază cuprinsă între 30 şi 60 de km de la locul lansării, undeva în estul României.

recuperare
recuperare

Un amplu fotoreportaj, unic în presa de la noi, cu imagini spectaculoase din timpul zborului şi cu relatarea pe larg a experimentului, va fi publicat în ediţia următoare a revistei Ştiinţă&Tehnică, programată să apară pe piaţă pe 3 septembrie.


    recuperare
recuperare

Concurs revista Ştiinţă&Tehnică: Zboară cu noi în stratosferă!

Pe 4 august 2012, revista ȘTIINȚĂ&TEHNICĂ împreună cu Agenția Spațială Română ROSA și cu susținerea 3M România lansează un balon spațial de mare altitudine. Estimează care va fi altitudinea maximă la care va ajunge balonul Stratospherium II și ai șansa să câștigi!

Pentru mai multe detalii vezi aici!

image
image
image
image
image
image
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net