Experţii medicali sunt tranşanţi: «Trebuie să purtăm masca şi în spaţiile închise, şi afară»

Ultima actualizare:
Liviu Klein
Liviu Klein

Accelerarea numărului de infectări în România duce cu gândul la momentele de început ale pandemiei, de astă-primăvară, când a fost declarată stare de urgenţă. Un expert în sănătate publică, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi un renumit medic român din SUA spun că o nouă închidere la nivel naţional ar cauza multe probleme, fără să rezolve situaţia.

Îngrijorare cauzată de creşterea numărului de îmbolnăviri! Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a tras duminică un nou semnal de alarmă, când a fost întrebat despre propunerile privind dispunerea carantinei la nivel naţional. El a precizat că există specialişti care recomandă o nouă carantină dură, de două luni, însă a menţionat că nu ia în calcul această variantă. 

Experţii consultaţi de „Adevărul” îi dau dreptate ministrului în această privinţă. O nouă carantină generală, precum cea instituită în primăvară, nu doar că n-ar rezolva problema pandemiei, dar ar distruge economia României şi ar condamna ţara la foamete şi sărăcie. Specialiştii susţin că există măsuri mult mai eficiente.

Doina Azoicăi
Doina Azoicăi

“Ajungem de unde am plecat”

Liviu Klein, profesor la UCSF School of Medicine din San Francisco (SUA), arată că starea de urgenţă nu reprezintă o soluţie. „E un non-sens. Nu mai putem băga ţările în carantină, nu rezolvăm nimic aşa. Da, sunt de acord să faci la nivelul unor oraşe, dar nu mai poţi carantina o ţară întreagă, o asasinezi economic. În plus, când relaxezi restricţiile, numărul infectărilor va creşte din nou şi ajungem de unde am plecat. Soluţiile se cunosc: măşti, distanţare, igienă”, punctează expertul.

„Omorâm economia”

O poziţie tranşantă în acest sens o are Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

„Nu, în nici un caz nu mai facem carantină totală, fiindcă nu rezolvăm nimic cu asta, ci doar omorâm economia şi ajungem să murim de foame! Se ştie foarte bine ce avem de făcut: purtarea obligatorie a măştilor în spaţiile închise, dar şi afară”, atenţionează ea.

Răzvan Cherecheş
Răzvan Cherecheş

„E momentul să se poarte masca peste tot, chiar în spaţiile deschise. Vă asigur că nu o să moară nimeni de la purtarea măştii! Ca epidemiolog, recomand testarea masivă şi evitarea oricărei aglomeraţii. Menţionez că angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din toată ţara au nevoie disperată de ajutor: trebuie angajaţi oameni şi aduşi voluntari pentru a-i sprijini”, subliniază Azoicăi. 

“Doar carantină locală”

Opinia epidemiologului - şef este împărtăşită şi de Răzvan Cherecheş, profesor universitar în SUA, la Iowa University, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj.


    Răzvan Cherecheş
Răzvan Cherecheş

„Soluţia? Descentralizarea responsabilităţii şi a resurselor necesare către autorităţile locale. Starea de urgenţă a fost necesară în primăvară, când se ştiau prea puţine despre dinamica virusului. Acum nu mai e cazul. Carantină locală, numai pentru câteva săptămâni, va fi necesară, însă, pentru reducerea ratei de infectare”, arată profesorul universitar din America.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net