Explicația celor de la Ministerul Muncii. De ce valoarea tichetelor de masă a crescut cu 1 ban

Ultima actualizare:

    Valoarea tichetelor de masă a crescut cu 1 ban, pentru perioada octombrie 2020-martie 2021
Valoarea tichetelor de masă a crescut cu 1 ban, pentru perioada octombrie 2020-martie 2021

Valoarea tichetelor de masă a crescut cu 1 ban, pentru perioada octombrie 2020 - martie 2021. Iar un bon ajunge acum 20,01 lei, potrivit unui Ordin comun al Ministerului de Finanţe şi Ministerului Muncii, care a intrat în vigoare pe 23 octombrie. Iată explicația celor de la Ministerul Muncii!

Omul de rând ar spune că majorarea cu 1 ban a tichetelor de masă este de fapt o bătaie de joc la adresa salariaților care le primesc, autoritățile, în schimb, vorbesc despre o formulă de calcul pusă în aplicare de specialiști.

”Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabilește prin aplicarea unei formule de calcul clare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 privind Normele de aplicare ale Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Prin urmare, ultima indexare a valorii tichetelor de masă, cu 1 ban, a rezultat în urma calculelor făcute în baza formulei și indicatorilor economici prevăzuți de lege”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii.

Aceștia explică faptul că majorarea derizorie a rezultat prin înmulțirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creșterii prețurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din 6 luni calendaristice întregi și nivelul mediu al aceluiași indice pe penultimul semestru.

Cum se indexează tichetele de masă

Conform prevederilor legii, valoarea nominală maximă a biletelor de valoare prevăzute de prezenta lege se indexează, semestrial, după cum urmează:

  • în cazul tichetelor de masă, cu indicele prețurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Național de Statistică;
  • în cazul celorlalte bilete de valoare, cu indicele inflației comunicat de Institutul Național de Statistică, în funcție de evoluția tarifelor/prețurilor la serviciile/bunurile a căror contravaloare poate fi achitată cu aceste bilete de valoare, potrivit acestei legi.

Un salariat primește tichete de masă în funcție de zilele lucrătoare din luna respectivă. Pot fi 20 sau 22. În perioada aprilie- septembrie, valoarea unui bon a fost de 20 de lei.  

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/uite-care-sunt-beneficiile-aduse-de-tichetele-valorice

https://www.click.ro/news/social/bonuri-de-masa-pentru-pensionarii-de-peste-75-de-ani-cu-venituri-de-pana-704-lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net