Explicațiile Jandarmeriei după abuzurile din Piața Victoriei: «Intervenția a fost complet justificată»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mitingul anti-guvernamental anunțat ieri seară, 10 august, în Piața Victoriei, unde erau așteptați zeci de mii de români din Diaspora, a luat o turnură violentă, existând numeroase divergențe între grupurile de protestatanți și reprezentanții Jandarmeriei Române, aceștia din urmă folosind gaze lacrimogene, bruscând și lovind zeci de oameni, care au avut nevoie de îngrijire medicală, în urma violențelor manifestate de reprezentanții legii. În urma acuzațiilor potrivit cărora oamenii legii au făcut abuz de putere, reprezentanții Jandarmeriei Române s-au apărat, susținând faptul că acțiunile lor au fost complet justificate și defensive.

Protestul de aseară din Piața Victoriei s-a soldat cu 452 de răniți, care au avut nevoie de îngrijire medicală la fața locului, dintre care 70 de persoane internate în spital, printre aceștia aflându-se atât protestatari, cât și 35 de jandarmi. Au fost deschise, de asemenea, și 8 dosare penale, pentru ultraj, pe numele protestatarilor care se presupune că ar fi instigat mulțimea la violență. 

Jandarmeria Română susține că a acționat corect în fața violențelor 

Reprezentanții Jandarmeriei au explicat faptul că acțiunile lor au fost unele complet îndreptățite, precizând că au fost nevoiți să calmeze „un grup bine-organizat” de protestatari, al cărui unic scop era acela de a instiga la violență și haos. De asemenea, aceștia au susținut că persoanele care au decis să rămână la protest, în urma intervenției forțelor de ordine, „și-au asumat conștient sau inconștient riscuri”.

„Autoritățile nu vor tolera astfel de atitudini și nu vor sta impasibile în fața unor astfel de manifestări care sfidează legea. Jandarmeria Română și-a  asaptat dispozitivul pentru a interveni în orice situație, gradual și proporțional cu nivelul violențelor manifestanților. Dispozitivele de aseara au fost eminamente defensive. Au fost acțiuni reactive în momentele în care forțele de ordine au fost atacate. (..) Un grup de persoane a încercat să pătrundă în sediul Guvernului. Așadar, intervenția Jandarmeriei a fost pe deplin justificată. (..)

Ruperea cordonului de jandarmi și blocarea circulației au fost acțiuni premeditate. Tot ce a urmat ulterior susține această afirmație. Riposta a fost menită să restabileasă ordinea și liniștea publică. Am informat publicul chiar și pe rețelele de socializare referitoare la pericolul la care se expun cei aflați în primele rânduri, care se interpuneau între jandarmi și rândul doi de protestatari de unde se arunca cu o obiecte contondente. S-a acționat în prima fază cu gaze, cu spray iritant la lacrimogen, cu gaze lacrimogene și, ulterior, când violențele s-au întețit s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Acestea au fost date în conformitate cu normele în vigoare, legea 60 și și legea 550.

Pentru atenționarea oamenilor pentru evacuare.(..) Jandarmeria a primit aprobare (de la Prefectul Capitalei n.r) să intervină în forță la ora 23:11 minute. S-au luat măsuri gradual pentru evacuarea zonei. Jandarmii au fost loviți cu pietre și alte obiecte contondente. Grupul de persoane violente era unul compact și organizat și a avut un obiectiv bine-determinat, acela de a instala hosul(..) Dintre toate intervețiile dificile de aseara, de departe cea mai dificilă a fost să-i explicăm părinților colegei noastre că fata lor s-ar putea să rămână paralizată pe viață”, a explicat locotenent colonel Militaru, reprezentant al Jandarmeriei Române.

În timpul violențelor de ieri seară, o femeie jandarm a fost lovită de protestatari, după ce aceștia au rupt rândurile formate de oamenii legii. Femeia se află în stare gravă la spital, cu suspiciune de fractură de coloană cervicală. De asemenea, pe internet circulă multe imagini și filmulețe care arată violențele la care au fost supuși și protestatarii, de către jandarmii aflați la fața locului. Ludovic Orban, PNL, i-a încurajat pe cei răniți de către oamenii legii să

formuleze plângeri penale împotriva agresorilor și a precizat că le oferă acestora asistență juridică. „Jandarmeria a acționat fără vreun motiv evident, ca organ de represiune. Intervenția lor e fără nicio motivație”, a susținut acesta.

Se anunță proteste și în această seară 

Jandarmeria i-a avertizat pe cei care vor participa la prostestele anunțate și în această seară, 11 august. Aceștia îi sfătuiesc pe oameni să fie receptivi, să protesteze civilizat, „să nu pună în pericol siguranța persoanelor și ordinea publică” și să se depărteze de cei care instigă la violență. Reprezentanții Jandarmeriei i-au sfătuit pe protestatari să nu vină în Piața Victoriei alături de copii sau persoane vulnerabile, deoarece aceștia pot avea de suferit, „huliganii” folosind persoanele „civilizate” ca scut între ei și forțele de ordine. 

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net