Fac jumătate din ocolul pământului cu 2.000 de utilaje de deszăpezire!

Ultima actualizare:

    Doar 2013 utilaje vor curăța în jur de 19.000 km de drumuri
Doar 2013 utilaje vor curăța în jur de 19.000 km de drumuri

Se anunță o iarnă extrem de grea, cu zăpezi cât casa! Dar e clar că vom rămâne blocați pe unde ne vom afla. Autoritățile dispun de 2013 utilaje și au de deszăpezit aproximativ 19.000 km de drumuri naționale și autostrăzi. Adică jumătate din ce însemană ocolul pământului.

Iarna ne prinde an de an nepregătiți. Și sunt toate șansele ca și de data aceasta să se întâmple la fel.

În zonele înalte a nins deja, iar meteorologii anunță că iarna adevărată se va instala de la începutul lunii viitoare. Și va fi una lungă, extrem de geroasă și cu multe viscole.

Dar pe ce ne bazăm atunci când vine vorba despre deszăpezirea principalelor drumuri ale țării?

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în acest moment au fost încheiate 57 de contracte, are în stoc 1.176 tone clorură de calciu și peste 162.000 tone sare. Asta în condițiile în care anul trecut stocul de sare depășea 250.000 de tone, dar nu a fost suficient.

Au de curățat aproape 19.000 km de drumuri naționale

În schimb, numărul utilajelor de deszăpezire a crescut de la 962, câte au fost anul trecut, la 2013, după CNAIR a făcut achiziții: dintre care 506 sunt ale statului, iar restul ale privaților.

Însă, nici acestea nu sunt destule, având în vedere că urmează să fie curățate 17.606 km de drumuri naționale și 747 km de autostrăzi.

Având în vedere că ocolul pământului înseamnă puțin peste 40.000 km, putem extrapola spunând că drumarii vor avea de deszăpezit jumătate din acest lung traseu, pe care avionul îl străbate în 12 ore.  

Tot cu chiu cu vai se vor lupta cu nămeții și autoritățile locale, care trebuie să se asigure că cei 35.316 km de drumuri județene și alți 33.158 km de drumuri comunale vor fi ”la negru”. Greu de sperat acest lucru, având în vedere că după un visol zeci de astfel de drumuri se închid rapid.

Vom avea zăpezi până în martie

Meteorologii vorbesc de o creştere a frecvenţei fenomenelor de vreme severă în ţara noastră, aşa că estimează apariţia viscolelor puternice, iar în perioade scurte de timp se vor aduna cantităţi mari de zăpadă.

”Iarna 2017-2018 o să fie una a extremelor, cu alternanțe semnificative, treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică să fie semnificativă, să avem fenomene de viscol și căderi de zăpadă. Până la urmă sunt obișnuite, într-un tipar de vreme extremă, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a  afirmat Elena Mateescu, director ANM.

Prognoza pe trei luni

Totodată, specialiștii estimează pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie o vreme ce se va încadra, în general, în limitele unei ierni normale, cu temperaturi local mai coborâte în centrul, nordul şi nord-estul ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor. Va ninge mult în decembrie în regiunile centrale, estice şi sud-estice, în ianuarie precipitațiile excedentare vor fi prezente în mai toată țara, iar în februarie, vor fi lovite de ninsori abundente toate zonele, mai puțin cele sudice şi estice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sistemul antiaerian rus S-300 FOTO Rush Hour Daily
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net