Victorie uriaşă! Familia din Alba Iulia, a cărei locuinţă este grav afectată de şantierul Autostrăzii Sebeş – Turda, aflat la câţiva metri de proprietate, a câştigat definitiv procesul prin care a solicitat daune materiale şi morale. Astfel, reclamanţii vor fi despăgubiţi de stat cu o sumă consistentă.


Sentinţă definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia: magistraţii au stabilit că familia Lăncrănjan va primi daune totale de 85.000 de euro. Suma de 70.000 de euro reprezintă daune materiale, iar suma de 15.000 de euro - daunele morale. Decizia va deveni executorie după ce va fi motivată şi comunicată părţilor, scrie adevarul.ro. 

9-2-alba2-2col.jpg

Floare Lăncrănjan, exasperată de praf şi de zgomot

Familia Lăncrănjan, care locuieşte în cartierul Oarda de Sus al oraşului Alba Iulia, a dat în judecată Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ministerul Finanţelor şi Guvernul României. Reclamanţii au arătat că au trăit un coşmar din cauza lucrărilor la şantierul Autostrăzii Sebeş - Turda, aflat la doar câţiva metri de casa lor. 
În apropierea terenului şi a casei a fost construit un pod. Coridorul de expropriere a fost micşorat forţat în zona respectivă, astfel încât să fie evitată locuinţa. Acest lucru a făcut ca, în perioada şantierului, viaţa familiei Lăncrănjan să fie un calvar. Pe lângă faptul că membrii familiei vor fi obligaţi să locuiască într-o casă aflată la câţiva metri de autostradă, sub un pod uriaş, ei au fost nevoiţi să suporte zgomotul şi praful produse de utilajele grele folosite de constructori. Printr-o expertiză realizată în timpul procesului s-a stabilit că valoarea proprietăţii a scăzut de la 132.537 de euro la 59.642 de euro, rezultând un prejudiciu efectiv de 72.895 de euro. Casa familiei  va rămâne la circa 50 de metri de axul autostrăzii, iar curtea - la doar 6,5 metri de şosea.
Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia a fost pronunţată pe 6 martie 2020, iar în hotărârea judecătorească se arată: ”În condiţiile în care, dintr-o zonă rezidenţială liniştită situată în afara zonelor de trafic intens, reclamanţii s-au trezit efectiv în mijlocul unui şantier, cu tot ceea ce presupune acesta - praf, noxe, zgomot, maşini de mare tonaj - şi cu perspectiva de a locui la câţiva metri de autostradă - cu tot ceea ce implică un astfel de obiectiv -, este evident că dreptul acestora la protecţia vieţii private, a domiciliului şi a proprietăţii private a fost încălcat, justificând astfel pretenţiile de acordare a daunelor morale”. 

 

 
 
Loading...