Femeile din viața lui Valentin Ceaușescu. Cum arăta prima soție, antipatizată de dictatori

Ultima actualizare:

    Nicolae și elena Ceaușescu au încercat să împiedice căsătoria lui Valentinfoto: Fototeca online a comunismului românesc
Nicolae și elena Ceaușescu au încercat să împiedice căsătoria lui Valentinfoto: Fototeca online a comunismului românesc

Mult mai discret decât fratele său mai mic, Nicu, atât în viața personală, cât și în ceea ce privește ambițiile politice, Valentin Ceaușescu (69 de ani) a reușit să-i scoată din minți pe dictatori cu alegerile lui amoroase, exact cum a făcut și mezinul familiei. Valentin Ceaușescu s-a însurat de două ori și are doi copii.

Despre Valentin Ceaușescu se știe că locuiește într-un complex rezidențial de la marginea Bucureștiului, într-o vilă dăruită de socrul său, un nume cu greutate din lumea bancară românească. Cel mai mare dintre copiii dictatorului Nicolae Ceaușescu, singurul care mai este în viață, trăiește aici într-un anonimat asumat, alături de cea de-a doua soție și de fiica sa, studentă la Arhitectură.

Fizician, absolvent al prestigiosului Imperial College din Londra și angajat al Institutului de Fizică Atomică, Valentin Ceaușescu s-a ținut departe de viața politică și a făcut figură aparte în familia dictatorului. Multă vreme s-a speculat chiar că acesta ar fi fost adoptat. Nu el, ca prim născut al familiei Ceaușescu, era privit drept urmaș al dictatorului, ci mezinul Nicușor, răsfățat deopotrivă de părinți și de femei.

Un lucru au totuși în comun cei doi frați. Au reușit să-i enerveze pe Nicolae și pe Elena Ceaușescu prin femeile pe care le-au iubit. Nicu a iubit-o la nebunie pe Donca Mizil, despre care Elena Ceaușescu era convinsă că fusese înfiată, în vreme ce Valentin s-a însurat cu fiica lui Petre Borilă, unul dintre cei mai înfocați camarazi ai lui Gheorghe Gheorghiu Dej, și a Ecaterinei Abraham, provenită din mica burghezie de origine maghiar-evreiască din Transilvania.

Prima soție a lui Valentin Ceaușescu, considerată de ”origine etnică impură”

Valentin Ceaușescu a fost coleg de școală cu Iordana Borilă, la Liceul ”Dr. Petru Groza” din București. Mai mare cu un an decât viitorul ei soț, Iordana a studiat istoria artelor și a lucrat ca muzeograf. Soții Ceaușescu s-a opus din răsputeri căsătoriei, invocând tot felul de motive, care mai de care mai bizare, în realitate fiind deranjați, conform politologului Vladimir Tismăneanu, de ”originea etnică impură” a tinerei.


    Valentin Ceaușescu, alături de prima soție, Iordana Borilăfoto: Fototeca online a comunismului românesc
Valentin Ceaușescu, alături de prima soție, Iordana Borilăfoto: Fototeca online a comunismului românesc

”Motivul antipatiei Elenei Ceaușescu față de Donca ține – ca și în cazul Iordanei Borilă, prima soție a  lui Valentin, fratele mai mare al lui Nicu – de semnele unei obsesii tot mai mari pentru «noblețea» sângelui unei posibile nurori și, prin urmare, viitoare membră a proiectatei «dinastii» prezidențiale. Dacă în cazul Iordanei, Elena Ceaușescu avea rezerve legate de originea ei etnică, despre Donca se spunea că ostilitatea ar fi provenit din convingerea Elenei că era un copil înfiat, a cărui ereditate ar fi fost necunoscută”, a explicat Tismăneanu, fost coleg de şcoală cu Nicu Ceaușescu.

Iordana și Valentin Ceaușescu s-au căsătorit în 1970 și s-au despărțit în 1987. Au împreună un copil, pe Daniel Valentin Ceaușescu (35 de ani), primul nepot direct dictatorului comunist. Reticenți față de soția fiului lor, soții Ceaușescu și-au adorat în schimb nepotul, singurul pe care l-au cunoscut.

După Revoluția din 1989, Iordana și Daniel au emigrat în Israel, iar de acolo în SUA, unde fiul lui Valentin Ceaușescu a studiat fizica, asemenea tatălui său. Cei doi au revenit în țară în 2006, la înmormântarea fiicei dictatorilor, Zoia Ceaușescu.

Iată ce spunea Valentin imediat după Revoluția din 1989, în fața judecătorilor, despre situația sa familială. „Precizez că în anul 1981 s-a născut fiul meu Daniel Valentin. Din anul 1987, din vară, m-am despărţit de soţie şi ulterior am divorţat. M-am mutat înapoi în Bulevardul Primăverii, circa un an. Din vara anului 1988 m-am mutat la prietena mea, Roxana Dună, în strada Batiştei, efectiv până la sfârşitul lunii decembrie 1989".

Revoluția l-a prins pe Valentin alături de cea care avea să-i devină a doua soție

Valentin Ceaușescu a fost arestat pentru câteva luni în 25 decembrie 1989, ziua în care au fost executați părinții săi. Tot atunci i-a fost confiscată o bună parte din colecția sa de artă și de cărți.

Fiul dictatorilor fugise din București la 22 decembrie, împreună cu prietena sa, Roxana Dună, fiica unui nomenclaturist. Aceasta avea să-i devină soție în 1995.


    Valentin Ceaușescu, alături de cea de-a doua soție, Roxana Dună (centru), la înmormântarea surorii lui, Zoiafoto: arhiva Adevărul
Valentin Ceaușescu, alături de cea de-a doua soție, Roxana Dună (centru), la înmormântarea surorii lui, Zoiafoto: arhiva Adevărul

Gurile rele spun că Valentin ar trăi acum din banii lui tata-socru, Constantin Dună, un nume greu în lumea bancară românească, fost membru în Consiliul de Administrație al Băncii Române de Comerț Exterior, fost președinte al Asociației Române a Băncilor, fost membru în Consiliul de Administrație al Institutului Bancar Român și al Fondului de Garantare a depozitelor în sistemul bancar, omul care a încercat să salveze de la faliment, fără să fi reușit, banca Bankcoop.

Valentin și Roxana Ceaușescu au împreună o fiică, Alexandra, acum în vârstă de 20 de ani, studentă la Arhitectură.


    Alexandra Ceaușescu este studentă la Arhitecturăfoto: arhivă personală
Alexandra Ceaușescu este studentă la Arhitecturăfoto: arhivă personală
image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net