«Festival» de alge pe plajele de fiţe din Mamaia

Ultima actualizare:

    Algele putrezesc la soare
Algele putrezesc la soare

E nebunie la mare. În fiecare weekend sunt tot mai mulţi turişti, preţurile au crescut, dar românii au parte şi de neplăceri. În fiecare zi, curenţii aduc alge la mal care putrezesc în bătaia soarelui. În staţiunea Mamaia, mirosul este de nesuportat.

Mamaia, staţiunea favorită a românilor, este plină ”ochi” de turişti încă din luna mai. Apa este caldă, soarele a fost darnic, şezlongurile ocupate de la prima oră. Se relaxează românii, se bucură de soare şi de o vacanţă împreună cu familia ori cu prietenii. Preţurile au sărit după 1 iulie la cazare, la mâncare, la distracţie, la şezlonguri. În fine, cei care au ajuns la mare, la Mamaia, au acceptat toate acestea, dar sunt nemulţumiţi de mirosul greu pe care îl degajă mormanele de alge putrezite de la marginea mării.

Algele zac pe nisip până  noaptea, când vin să  le adune muncitorii
Algele zac pe nisip până noaptea, când vin să le adune muncitorii

Imediat cum au crescut temperaturile în apă şi aer, fenomenul înfloririi algelor şi-a făcut apariţia la malul mării. În Mamaia au fost semnalate alge în nordul staţiunii şi în Năvodari. 

”Reprezentanţii Apelor Române au mobilizat încă de la începutul sezonului echipele de muncitori care curăţă la finalul zilei algele aduse de valuri la ţărm. În fiecare seară şi noapte, vin utilajele şi strâng algele aduse de curenţii marini”, ne-a explicat Radu Lazarovici, de la Dispeceratul Administraţiei Dobrogea-Litoral (ABADL) Constanţa.

Cei de la Apele Române spun că sunt îndepărtate algele de pe plaje, în fiecare zi, în timpul nopţii, între orele 22.00-6.00, când nu sunt turişti la plajă. Ei spun că din cauza mării agitate nu pot fi colectate şi algele aflate în mare. Utilajele nici nu ar putea intra mai devreme să adune algele din pricina maşinilor parcate  peste tot şi a turiştilor de pe plajă.

Întrebaţi dacă există vreo soluţie pentru a scăpa de această problemă, am fost informaţi că aceste fenomene sunt naturale şi fac parte din ciclul normal al ecosistemului, iar orice încercare de modificare a acestuia va avea un impact asupra sănătăţii ecosistemului marin.

Însă, turiştii români care merg în Bulgaria se întreabă de ce pe plajele lor nu sunt alge. Pentru că în ţara vecină, în larg au fost montate plase care împiedică algele să ajungă pe mal. Şi la noi s-a discutat această soluţie, s-au făcut calcule, dar procedura de achiziţie publică nu a avut finalitate pentru că nu s-a prezentat nici o firmă interesată. În plus, au existat şi obiecţii: că astfel de plase ar împiedica practicarea agrementului nautic, cum ar fi plimbările cu skyjet-ul sau hidrobicicleta.

Prețuri «ucigătoare» la șezlonguri și paturi

În ciuda faptului că plajele din nordul stațiunii Mamaia și din Năvodari  au fost invadate de alge, iar mirosul nu este tocmai unul plăcut, turiștii care vor să se bronzeze pe plajele „de fițe” de lângă marile cluburi scot bani grei din buzunare. Închirierea unui șezlong costă între 50 și 80 de lei pe zi, în funcție de cât de aproape este de apă (pe primul rând, chiar lângă mormanele de alge, 80 de lei). Cei care vor să se lăfăie pe un pat cu baldachin plătesc între 120 și 150 de lei pe zi. În comparație, în Grecia, de exemplu, două șezlonguri plus o umbrelă costă între 8 și 10 euro, iar condițiile sunt infinit mai bune (spații mult mari între paturi și rânduri, apa mult mai curată).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net