Filmul şedinţei de Guvern în care au fost modificate codurile penale

Ultima actualizare:

    foto: arhiva personală
foto: arhiva personală

Nimic nu anunţa ce avea să se întâmple ieri în şedinţa de Guvern în care au fost modificate codurile penale, care dezincriminează abuzul în serviciu! Mii se români au ieşit în stradă după ce ordonanţa de Urgenţă, adoptată de cabinetul Grindeanu, marţi seară, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor urmează să intre în vigoare la 10 zile de la publicare. Prevederea privind termenul de 6 luni până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni intră în vigoare de la momentul publicării ordonanţei în Monitor.

Şedinţa de Guvern de la palatul Victoria a înceout marţi seara în jurul orei 19.45 şi a durat două ore. Premierul Sorin Grindeanu a prezentat trei proiecte, iar pe ordinea de zi nu era anunţată să intre în discuţie modificarea codurilor de procedură penală. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vorbit despre gratuitatea studenţilor la călătoriile cu trenul, iar ministrul Justiţiei, a anuncat bomba. Florin Iordache a anunţat că proiectul de lege privind graţierea şi cele două ordonanţe au fost adoptate. Până la ora 22.00, când protestatarii s-au strâns în Piaţa Victoriei, întreg cabinetul Grindeanu a plecat acasă. Ooamenii au forţat uşile Palatului Victoria, blocate de jandarmi, astfel că jurnaliştii aflaţi în sediu au rămas blocaţi în interior.  

Ministrul Justiţiei a explicat că ordinea de zi a fost suplimentată

Deşi proiectele nu erau în discuţie, ministrul Justiţei a declarat cum au ajuns miniştii să vorbească pe această temă.

"Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă şi s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiţiei.

Pentru prejudiciile sub această sumă se vor întreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net