Florian Pittiș, rebelul din Epoca de Aur. Ar fi împlinit 76 de ani

Ultima actualizare:

    Florian Pittiș ar fi împlinit 76 de ani, pe 4 octombrieFOTO: adevarul.ro
Florian Pittiș ar fi împlinit 76 de ani, pe 4 octombrieFOTO: adevarul.ro

Florian Pittiș a fost un rebel în epoca comunismului, dar după 1990 a muncit enorm, ca actor și regizor de teatru, televiziune și radio, ca interpret de muzică folk. Ne-a părăsit discret, în 2007, la 63 de ani, răpus de un cancer de prostată. La data de 4 octombrie, ar fi împlinit 76 de ani.

Florian Pittiș ar fi împlinit 76 de ani, pe 4 octombrie. Florian Pittiș ne-a părăsit discret, la 5 august 2007, la 63 de ani. A impus medicilor să nu dezvăluie amănunte despre starea sănătății sale. Boala care l-a doborât, cancer de prostată, era diagnosticată de peste un an, iar Florian Pittiș a urmat toate tratamentele prescrise.

În anii comunismului, a avut mult de tras din cauza curajoaselor lui spectacole despre muzica tănără, iar spectacolele în care apărea erau adesea interzise. Avusese de suferit şi din cauza nonconformismului lui. ”Nu contează cât de lung am părul/ Important e cât de mult gândesc”, a fost deviza de viață a lui Moțu Pittiș.

Florian Pittiș, biografia

Florian Pittiş s-a născut la 4 octombrie 1943, la Bucureşti. A fost singurul fiu al familiei Pitiș. Tatăl său a fost pilot aviator, Nicolae Pitiş, comandant de escadrilă, iar mama, Ana Pitiş, era secretară de şcoală, casnică şi apoi croitoreasă.

Din câte se cunoaşte, numele său de familie a ajuns să fie scris cu doi de „t” dintr-o greșeală a angajatului stării civile, care a completat eronat certificatul său de naștere.

Toți membrii familiei îl alintau ”Moțu” și așa i-a rămas porecla până la sfârșitul vieții. Florian Pittiș a debutat la 4 ani pe scena Teatrului Savoy în spectacolul „Congresul puştilor”, în rolul „Ciuculeţ”.

A frecventat grădiniţa în limba română, dar şi cea de la „Maison des Français”, unde înregistrează primul mare „succes” muzical, „Pe Mureş şi pe Târnave”, îmbrăcat în costum popular.

Florian Pittiș, îndrăgostit de rock la 13 ani

În anul 1956 începe să frecventeze restaurantul ”Ceahlăul” unde era o formaţie care cânta „Rock Around the Clock”. A fost momentul în care începea marea sa pasiune pentru muzica rock. Mai târziu, Florian Pittiș a tradus în limba română cântecele lui Bob Dylan: ”Va veni iar o ploaie grea”, ”Sfârșitul nu-i aici”, ”Toți suntem puțin luați”, ”Oameni buni”.

Florian Pittiș a picat la Teatru

La examenul de admitere de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti nu reuşeşte, din cauza unor probleme de dicţie. Florian Pittiş face, apoi, un an de Politehnică şi lucrează, concomitent, ca electrician la Teatrul Bulandra.

Din culise, Florian Pittiș urmărește tot: regizorii, actorii și învață spectacole pe de rost. A văzut de o sută şi ceva de ori „Cum vă place”, sau „D-ale carnavalului”, studiind intens arta marilor actori. După ce îşi corectează rostirea, iar când un actor lipsea, eminentul regizor Liviu Ciulei îl invită să preia un rol.

Florian Pittiș a absolvit ca șef de promoție

Anul următor, Florian Pittiș a dat din nou examen și a promovat. A absolvit ca şef de promoţie. Este angajat la Televiziunea Română, apoi la Teatrul Bulandra, unde va interpreta numeroase roluri în spectacole regizate, în principal, de Liviu Ciulei, dar va face şi propriile spectacole de poezie şi muzică, dedicate mai ales tinerilor.

Florian Pittiș, nonconformist

Începând cu anul 1971, a început să poarte părul lung, şi a declarat întotdeauna că nu are de gând să renunţe la el. Peste ani, Pittiş îşi aminea că adesea era chemat la organele de partid, cele care cenzurau şi muştruluiau artiştii. Povestea Florian Pittiş că, de cum intra în sala cu activişti de partid, nici n-apuca bine să inchidă uşa în urma sa şi turuia: „Bună ziua, eu nu mă tund !”.

Este parte a renumitului trio de neuitat Pittiş – Dan Tufaru – Anda Călugăreanu, participă la Cenaclul „Flacăra”, iar în anul 1992 întemeiază, alături de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vladi Cnejevici, formaţia Pasărea Colibri, cu care concertează până în 2001 şi împreună cu care înregistrează patru albume. În anul 1998, i se oferă funcţia de director al postului România Tineret pe care îl acceptă.

Florian Pittiș, familia

S-a căsătorit, la 12 martie 1999, la 56 de ani, cu Niculina Anda, de profesie educatoare. A fost o iubire ca de adolescenți, până în ziua de 5 august 2007, când Anda Pittiș a devenit văduvă. Soția lui Florian Pittiș îi păstrează vie amintirea: este prezentă la concertele folk unde se cântă piesele lui Moțu Pittiș.

Citește și:

19 ani fără Dem Rădulescu. Cine i-a dat porecla Bibanuʼ

Maria Tănase s-a născut într-o zi de 25 septembrie. La 17 ani era casieră la un birt

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net