Florin Cîţu, desemnat premier de Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

    Florin Cîţu a fost desemnat premier al României
Florin Cîţu a fost desemnat premier al României

Florin Cîţu a fost desemnat prim ministru de preşedintele Klaus Iohannis, miercuri (26 februarie). Florin Cîţu trebuie să aleagă o echip şi un program de guvernare într-un timp cât mai scurt, potrivit declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis. Procedura parlamentară va demara la începutul săptămânii viitoare.

Miercuri seara, 26 februarie, după aproximativ patru ore în care a purtat discuţii cu reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare, Klaus Iohannis a ajuns la o decizie şi l-a desemnat pe FLorin Cîţu în funcţia de prim ministru. Înainte de a pronunţa numele celui care va ocupa poziţia de prim ministru, Klaus Iohannis a dorit să recapituleze succint care au fost evenimentele care au dus la această situaţie incomodă. În ultimele zile, Iohannis a inviniuit PSD-ul pentru crearea unei stări de inertitudine şi nesiguranţă.

Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat că nominalizarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis îl onorează şi îl încarcă de responsabilitate şi a anunţat că împreună cu Ludovic Orban va demara negocierile pentru a forma o nouă majoritate. Ludovic Orban şi-a exprimat susţinerea faţă de Florin Cîţu şi a anunţat că foruruile statuare PNL se vor reuni vineri pentru a valida lista Guvernului, precum şi programul de guvernare. 

”Aş vrea să mulţumesc domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis, vreau să mulţumesc preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru susţinere şi pentru încredere. Este o propunere care mă onorează şi care mă încarcă de responsabilitate. În baza acestei desemnări voi avea discuţii cu partidele parlamentare pentru constituirea unei majorităţi împreună cu Ludovic Orban, voi avea în plan un calendar al negocierilor. Fac parte din echipa guvernamentală condusă de  Ludovic Orban şi din echipa PNL. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernare a PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista guvernului şi a programului de guvernare şi sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a declarat Cîţu după nominalizarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis. 

Declaraţia integrală a preşedintelui Klaus Iohannis 

"Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultari și la desemnări.

PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă refomatoare, a reușit în timp record să vină cu buget pe anul 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care schimbarea legislației privind alegerile locale. Acest lucru nu a fost agreat de PSD, care s-a opus vehement reformelor. A reușit să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.

După care am dorit să deblochez repede situația. Am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru. Surpriza neplăcută – PSD a început de tergiverseze procedurile. Au trecut cele 15 zile în care ar fi trebuit să aibă un vot, nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși blocajul, Ludovic Orban și-a depus mandatul.

Noi nu ne dorim să blocăm România, noi ne dorim să mergem mai departe, să rezolvăm problemele țării.

După consultări, acum am decis deja să fac o desemnare. Așadar, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor", a declarat Klaus Iohannis. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net