Fordul A, “bunicuţa” de 89 de ani. “Între maşina asta şi un Ferrari nou, lumea se uită la a mea”

Ultima actualizare:

    Cristian Hutulete, mândru de maşina din 1928Foto: Arhivă personală
Cristian Hutulete, mândru de maşina din 1928Foto: Arhivă personală

O bijuterie în vârstă de 89 de ani! Cea mai bătrână maşină care circulă în vestul României a fost fabricată în 1928. Este vorba despre un Ford model A, care se află în colecţia lui Cristian Huţulete din Lipova (Arad) şi care costă în jur de 40.000 de euro.

Împătimit al maşinilor, Cristian Huţulete a cumpărat maşina Ford A din Danemarca,în urmă cu trei ani. Când iese pe străzi cu “bunicuţa” pe patru roţi, el atrage privirile ca un magnet.

"Motorul şi piesele sunt originale"

Cristian Huţulete este mecanic auto de 22 de ani şi iubeşte maşinile de când se ştie. „M-am născut cu automobilul în curte”, zâmbeşte Huţulete. “Mai am câteva autoturisme din anii ’70 - ’80, dar acest Ford A este cea mai veche şi cea mai interesantă maşină. Este un automobil foarte fiabil, extraordinar de simplu, totodată foarte dotat. Are şi <<pilot automat>>, care ţine acceleraţia, ceea ce la vremea respectivă era ceva remarcabil. Multe maşini din zilele noastre nu au aşa ceva. Motorul şi piesele sunt originale, nu s-a reparat nimic. Caroseria şi interiorul au fost refăcute”, explică însufleţit mecanicul.  

Iese cu Fordul A în fiecare weekend


    Automobilul-vedetă a fost cumpărat din DanemarcaFoto: Arhivă personală
Automobilul-vedetă a fost cumpărat din DanemarcaFoto: Arhivă personală

“Preţul acestor modele fluctuează în funcţie de starea maşinii. Una nerestaurată, în stare originală, care funcţionează costă undeva la 20.000 de euro. Una recondiţionată ajunge la 35.000 - 45.000 de euro. Această maşină are valoare sentimentală pentru mine. Au venit mulţi să o cumpere, în fiecare lună primesc oferte, dar nu este de vânzare”, se arată neînduplecat proprietarul.

Huţulete a făcut deja 2.000 de kilometri cu Fordul A. De regulă, iese cu maşina în fiecare weekend, însă participă şi la toate paradele cu maşini retro organizate în vestul României, în Ungaria şi în Serbia. “Dacă la semafor stau un Ferarri şi acest Ford, credeţi-mă, toată lumea se uită la această maşină, toată lumea face poze cu ea, nu cu aia nouă”, se mândreşte mecanicul.

Click! spune

Fordul A are un motor de 3.300 centimetri cubi, pe benzină, şi consumă în jur de 25 de litri la suta de kilometri. Proprietarul susţine că viteza maximă atinsă a fost de 90 de kilometri pe oră. 

Citeşte întreaga poveste şi vezi galerie foto pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net