Fostă prezentatoare TV, umilită după ce a învins o boală grea

Ultima actualizare:

    Paula Rusu nu mai lucrează în televiziune din decembrie 2016
Paula Rusu nu mai lucrează în televiziune din decembrie 2016

Tuberculoza e o boală necruțătoare, dar mai aprigi sunt românii cu foștii bolnavi. O fostă prezentatoare TV, care a avut neșansa să se îmbolnăvească de TBC, s-a lovit de prejudecățile colegilor atunci când s-a întors la muncă. Povestea ei este a tuturor foștilor pacienți, cărora cei din jur le fac o mare nedreptate la reintrarea în colectivitate.

Să suferi de tuberculoză în România anului 2017 nu e un lucru ieșit din comun. Deși a făcut pași importanți în reducerea numărului de îmbolnăviri, țara noastră continuă să fie pe primul loc în Europa la capitolul noi cazuri raportate. Fosta prezentatoare TV Paula Rusu știe totul despre acestă boală, ea contactând virusul tuberculozei în urmă cu trei ani. După această experiență a decis să pună umărul la schimbarea mentalității românilor, alături de organizațiile neguvernamentale care protejează drepturile pacienților cu TBC.

Paula Rusu a povestit pe blogul ei cum a fost primită de colegii de la muncă după ce s-a vindecat de TBC. Deși cei mai mulți dintre ei au fost solidari cu suferința ei, jurnalista nu a scăpat de prejudecata celor care nu știau cum se transmite tuberculoza.

„O colegă a cerut atunci celui care coordona cabina de machiaj să îmi facă o trusă specială de make-up, ca nu cumva să pun pe cineva în pericol, deși tuberculoza nu se ia decât prin aer, nicidecum prin pensula de blush. M-am ascuns în cabina de la garderobă și am început să plâng, m-am simțit ca ultimul om. Cum vă spuneam, m-am întors la muncă după ce am luat vizele din două comisii, una medicală și una de medicină a muncii, care confirmau vindecarea, iar colega mea era dintre oamenii care știu cum să caute o informație, dacă vor. A fost însă un episod izolat, un om neînsemând tot colectivul în care lucram, spre deosebire de povestea economistei”, se destăinuie Paula, amintind un alt caz care a impresionat-o mult, cel al unei femei tinere, de profesie economist.


    Paula a prezentat emisiunea „Cheia zilei” la România TV. În decembrie 2016 s-a retras din televiziune
Paula a prezentat emisiunea „Cheia zilei” la România TV. În decembrie 2016 s-a retras din televiziune

„O femei tânără, economistă e diagnosticată cu tuberculoză. Se internează își urmează tratamentul cu sfințenie. Din nefericire, a contactat microbul rezistent la antibiotice, dar tratamentul extrem de dur nu o sperie. În ciuda efectelor adverse urâte, dureri, stări de rău și epuziare maximă, atacuri de panică nejustificate (da, și asta provoacă unele doctorii care tratatează tuberculoza) se vindecă și se întoarce la muncă, în biroul ei.

După calvarul bolii începe calvarul social. Colegele refuză să mai stea cu ea în același birou, că poate au copii și poate iau microbul. De unde până atunci mâncau împreună la pauza de masă, cea care s-a întors din concediul pricinuit de tuberculoză e rugată să stea în altă parte. Povestea nu are un final fericit. Patronul, deși a primit-o înapoi pe fosta pacientă fiindcă îl obligă codul muncii, a făcut în așa fel încât postul să fie restructurat după revenirea femeii la muncă. A dat-o afară, chiar dacă asta înseamnă după lege blocarea postului vreme de cel puțin un an și muncă în plus pentru celelalte femei din birou. E caracteristic patronului român acest mod de acțiune. Cu cât e mai mică întreprinderea, cu atât îl dau mai repede afară pe angajatul diagnosticat cu tubercuoză”, spune Paula Rusu.


    Paula Rusu a postat pe blog poze din perioada în care se afla în spital. Foto: paularusu.ro
Paula Rusu a postat pe blog poze din perioada în care se afla în spital. Foto: paularusu.ro

Paula Rusu este printre puținele persoane cunoscute din România care și-a anunțat public boala. Nu a vrut să ascundă nimănui acest lucru și nu a copnsiderat nici o clipă că e rușinos să fii bolnav de TBC. Oricine poate suferi de tuberculoză, boală care s-a transmite prin ingerarea particulelor de salivă, care se fizează în plămâni prin strănut sau tuse. Tuberculoza apare din cauza contactării unei bacterii numite Mycobacterium tuberculosis (care se află peste tot în jurul nostru). Ea mai poartă numele de bacilul Koch, după cel care a descoperit-o, Robert Koch. Bacilul atacă plămânii, dar odată infectată, o persoană nu se îmbolnăvește pe loc, căci sistemul imunitar va lupta cu virusul. Este o boală cu effect întârziat, iar depistarea ei e de multe ori grea, din cauza perioadei de incubație.

Care sunt simptomele bolii

Când tusea nu-ți dă pace vreme de două-trei săptămâni ar fi bines ă mergi la un control medical de specialitate. Uneori, tusea e însoțită de sânge sau de secreții (flegmă). Pierderea poftei de mâncare, scăderea bruscă în greutate, senzația de oboseală și slăbirea organismului sunt alte semne. Nu sunt de ignorat nici transpirațiile în timpul nopții sau umflăturile care apar în zona gâtului, la subraț sau în zona burții. Pentru depistarea prezenței bacteriilor tuberculozei se folosesc testul cutanat la tuberculină sau o analiză a sângelui. Însă pentru diagnosticarea tuberculozei pulmonare e nevoie de examene de spută (flegmă) și o radiografie toracică. Sursa aici.

Cum se tratează tuberculoza

Boala se tratează cu tablete, iar tratamentul durează, de regulă, șase luni. Pacienții care suferă de o formă mai gravă de tuberculoză (multidrog rezistentă) necesită și doi ani de tratament. Cura de medicamente începe în spital, într-un mediu controlat, însă poate continua și acasă, după o vreme. Un bolnav de TBC se poate vindeca complet din prima, însă boala poate recidiva dacă tratamentul a fost incorect sau nu a fost urmat conform recomandărilor medicale. Recidiva apare de regulă la cei care au suferit de TBC multidrog rezistentă. De asemenea, faptul că ai avut TBC nu înseamnă că te-ai imunizat. Mai poți dezvolta boala și cu altă ocazie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net